“İnsan Hakları Açısından 30.Yılında Hocalı Soykırımı” Paneli Düzenlendi

Üsküdar Üniversitesi Birinci Karabağ Savaşı’nda meydana gelen Hocalı Katliamı’nın 30. Yılı münasebetiyle bir anma etkinliği düzenledi. “İnsan Hakları Açısından 30’uncu Yılında Hocalı Soykırımı” başlığıyla değerli isimlerin katıldığı panelde, Hocalı soykırımının tarihine ve İkinci Karabağ Savaşı’yla 44 günde kazanılan Karabağ Zaferine değinildi. Panelde Azerbaycan Milletvekili Vugar Bayramov, Üsküdar Üniversitesi Değerler Eğitimi Araştırmalar ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sırrı Akbaba ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kurul Üyesi Mehmet Emin Genç gibi değerli isimler konuşmacı olarak yer aldı.

Azerbaycan Milletvekili Bayramov: “Hocalı Katliamı sivillere yönelik dünyadaki en amansız ve gaddarca soykırımdır”

Panelin moderatörü Üsküdar Üniversitesi İnsan Hakları Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, Hocalıda meydana gelen soykırımın insan hakları ihlali olduğunu ifade ederek Balkanlardan başlayarak Suriye, Azerbaycan ve diğer coğrafyalarda 150 yıldır devam eden zulümlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Süleymanlı , “Bu büyük trajediye sessiz ve duyarsız kalmak en azından bu insanlık suçuna ortak olmaktır. Dolayısıyla Hocalı’nın faillerinden hesap sormak, uygar dünyanın sorumluluğunun bir gereğidir” diye konuştu

Panelin ilk konuşmacısı Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Vugar Bayramov video bağlantısı aracılığıyla katılım sağladı. Bayramov Hocalı’da meydana gelen katliama ve İkinci Karabağ savaşı sonrası Azerbaycan’ın devlet olarak icraatlarına değindi. Bayramov; “Türkiye-Azerbaycan’a her zaman destek oldu. Hocalı Soykırımı’nın anlatılması lazım. Hocalı soykırımında şehit olanların ruhları artık tüm dünyada anılıyor. Hocalı soykırımı son devirde sivil insanlara karşı yapılan en büyük soykırımdır. Azerbaycan’ın yaşadığı soykırımın Türkî devletlerde ve uluslararası kuruluş ve kurumlarda seslendirilmesi oldukça önemlidir. Soykırımın ilmi olarak araştırılması olan bu toplantı çok önemlidir. İnsan haklarına tecavüz olan bu soykırımda sivil insanlara kastedilmiş ve Ermeniler tarafından soykırıma maruz kalmışlardır. Hocalı amansız ve gaddarca bir soykırımdır. İkinci Karabağ Zaferi ile topraklarımız işgalden kurtuldu, artık Karabağ şehrinde gezebiliyoruz. Bu Azerbaycan için yeni bir dönemin başlangıcıdır.” dedi.

Prof. Dr. Sırrı Akbaba: “Batılı güçler Ermenistan’ı kışkırtarak katliamın yolunu açtı”

Üsküdar Üniversitesi Değerler Eğitimi Araştırmalar ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sırrı Akbaba, Hocalı Soykırımının psikolojik yönü ve insanların yaşadıkları travmalara değindi. Akbaba; “Osmanlı topraklarının geniş coğrafyaya hâkim olması nedeniyle dünyanın birçok yerinde Türk toplumları mevcuttur. Sadece Ermenistan’da yüzlerce Türk köyü vardır, fakat köylerimizden bir tanesi bile kalmamıştır. Hatta mezarlarımız bile yok edilmiştir. Psikolojik açıdan saldırganlık modellerine göre birincisi doğuştan gelen saldırganlıktır. Ermenistan için de Azerbaycan için de bu böyledir. Bunun dışında sonradan, çevrenin etkili olduğu teoriler vardır. Bunlardan birisi de engellenmedir. İnsan hedefine doğru giderken önüne engel çıktığında öfkelenir. Zamanında Ermenistan yoktu bu topraklar tamamen Türk toprağıdır. Buna rağmen Ermenistan devletine izin verilmiş fakat bu devlet durmamış Azerbaycan için en önemli bölgelerden biri olan Karabağ için hak iddia etmiştir. Bu durumda teoriler geçersiz kalmaktadır. Azerbaycan’da yaşananlarda Türkiye her zaman yardımcı olmuştur çünkü; Türk’ün Türk’e yardımı özüne yardımdır. Teorilerden biri de doğrudan kışkırtmadır. Batı Ermenistan’ı kışkırtarak saldırmasına neden olmuştur. Bir de öğrenilen saldırganlık çeşidi var. Türk kültürünün özünde vahşilik yoktur, ikinci Karabağ savaşında hiçbir sivile zarar verilmeden işgalden kurtarılmıştır.” ifadelerini kullandı.  

TİHEK Üyesi Genç: “Hocalı’da insanların yaşam hakkı ellerinden alınmıştır”

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kurul (TİHEK) Üyesi Mehmet Emin Genç Hocalı’da meydana gelen vahşetin bir soykırım olduğunu vurguladı. Birinci Karabağ Savaşı’nda yaşamlarını kaybedenleri rahmetle anarak sözlerine başlayan Genç; “İnsan hakları açısından Hocalı’da insanların yaşam hakkı ellerinden alınmıştır. İşkence ve insanlık dışı onur kırıcı muameleler yapılmış, insanların vücutlarına yapılan müdahaleler ile insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. İnsanın yaşantısına, dinine, her tür insani vasfına saygı göstererek insan hakları yaşatılmış olur. İnsan hakları ihlalleri açısından mülkiyet hakkı ihlal edilmiştir. Buna hiç kimsenin hakkı yoktur. İnsanların aile kurma hakkı ihlal edilmiş, pek çok insan esir alınmış, yıllarca işkenceye uğramış, eğitim hakları ihlal edilmiş, birçoğu hayatına kaybederken pek çoğu da mülteci konumuna düşmüştür. Bu bir soykırımdır. Pek çok ülke bu durumu soykırım olarak kabul ediyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü Hocalı’da yaşanan katliamı soykırım olarak tanıyor. Gerek Karabağ bölgesinde Hocalı’da, gerekse başka coğrafyalarda Ermenilerle ilgili birçok olay yaşadık. Bir zamanlar ‘milleti sadıka’ yani Osmanlı Devleti’ne en sadık millet olarak bilinen Ermeniler Osmanlı’da memuriyet gibi yüksek görevler yapmış fakat devletin zayıflamasıyla bu millete pek çok zulümler yaşatmışlardır. Bu soykırımın nedeni insanların Türk ve Müslüman olmalarıdır. Bunu insanlığa anlatmaya devam etmeli ve unutturmamalıyız.” şeklinde konuştu.

Üsküdar Üniversitesi İnsan Hakları Kulübü Başkanı Elmazovska: “Hocalı’daki soykırım Srebrenitsa’da da yapıldı”

Son konuşmacı Üsküdar Üniversitesi İnsan Hakları Kulübü Başkanı Reyhan Elmazovska Balkanlardan gelen bir öğrencinin gözüyle Hocalı’nın 21. Yüzyılın en büyük katliamlarından biri olduğunu aktardı. Elmazovska; “Tarihte Hocalı katliamlarının temelleri görülmektedir. Bölgede Rusya Ermenistan nüfusunu artırma stratejisini desteklemiştir. Hocalı’da yapılan soykırım Kosova’da ve Srebrenitsa’da da yapıldı. Zulmü yapanların ismi değişti ama zulme uğrayanlar değişmedi. Türk ve Müslüman toplumlar dünyanın her yerinde soykırım ve katliamlara maruz kaldı.” dedi.

Katılımcılar arasında yer alan Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Hikmet Koçak Hocalı vahşetiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Azerbaycan Kuba şehri ziyareti sırasında dere kenarında bulunan kemik yığınlarını unutamadığını aktaran Koçak, Hocalı’da büyük bir soykırım yaşandığını söyledi.

Savaşın şahitlerinden Doç. Dr.  Aygün Halilkızı Azerbaycan’da yaşananları anlattı. Son olarak Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zülfikar Özkan’ın konuşmalarının ardından etkinlik son buldu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)