Bilimsel İllüstrasyon konulu söyleşi gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü tarafından düzenlenen seminerle, “Bilimsel İllüstrasyon” konusu ele alındı. Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. And Algül moderatörlüğünde düzenlenen programın konuğu, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Songür Dağ oldu. 

Konuların anlaşılabilirliği için İllüstrasyon önemlidir”

Bilimsel İllüstrasyondan bahseden Dağ; “Bilimsel bulguların, iletilerin açıklanmasında ve tanımlanmasında kullanılan illüstrasyonlar, bilimsel illüstrasyon olarak nitelendirilebilir. Konuların anlaşılabilirliği için illüstrasyon önemlidir. Ölçümlenmiş bir doğruluğun yalın ve gerçeklere uygun biçimde diyagramlar veya başka grafik ürünlerle sunulmasıdır. Zweifel bilimsel illüstrasyonun ilkelerini ‘Gözlem, açık seçiklik, belirginlik ve benzetme, gölgelendirme kuralları perspektif, temizlik, kabul edilebilir kapsam ve sanatkârlık’ olarak tanımlamıştır.” şeklinde konuştu.

“Detaylı bilgiler yalınlaştırılmalıdır”

Bilimsel bilgiden söz eden Dağ; “Bilimsel bilgi, yalınlaştırılarak görselleştirilmeli, anlaşılabilirliği sağlamak için gerekli detayları korumalıdır. Detaylı bilgiler yalınlaştırılmalıdır. Gerekli detaylar korunduğu sürece bilimsel bilgi iletimi sağlanır. Gerçekliğin anlatılabilmesi çok önemlidir. Karmaşık bilimsel bilgiyi iletmek çok zordur. Tartışılacak konu yetersiz biçimde anlatılırsa dinleyiciler düş kırıklığına uğrayacak ve ilgilerini kaybedeceklerdir. Çünkü bilimsel illüstrasyonun temel işlevi bilgiyi iletmektir ve gerçekmiş gibi görünmesi zorunluluk değildir.” ifadelerini kullandı.

“Net kurallar, Doğruluk, Sanat ve Anlaşılabilirlik”

Bilimsel İllüstrasyonda nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinen Dağ; “Dört konuya dikkat edilmelidir. Bunlar; Net kurallar, Doğruluk, Sanat ve Anlaşılabilirlik. Net kurallar, bilimsel illüstrasyonda net kurallar vardır ve yoruma yer yoktur. Sezgi ve hayal gücü kullanımı yoktur. Doğruluk, bilimsel doğruluk ilk niteliktir. Sanatçının tarzı, bilimsel bilginin iletilmesi ile sınırlıdır. Anlaşılabilirlik, bir illüstrasyonun bilimsel ölçüsü ve konunun uzmanı tarafından açıklayıcı metin olmadan tanımlanabilir olmasıdır.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)