‘Kurgu Yönetmeni Gözünden Dizinin Doğuşu’ etkinliği gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü tarafından “Bir Kurgu Yönetmeni Gözünden Dizinin Doğuşu” konulu söyleşi düzenlendi. Programın konuğu, Ay Yapım Tasarım Merkezi Kurgu Yönetmeni Hamdi Deniz oldu. Deniz, dizi ve filmlerin senaryosundan çok yönetmenin de önemli rol oynadığını söyledi.

“İşin yönetmen kısmında çok büyük bir emek vardır”

Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. And Algül’ün moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte dizi ve filmlerin senaryosundan çok yönetmenin de önemli rol oynadığından söz eden Deniz; “Senaryo bizim için çok önemlidir. Bizim baş tacımızdır. Sahnelere, karakterlere girdiğimiz zaman kendi duygularımızı da işin içine katıyoruz. İşin yönetmen kısmında çok büyük bir emek vardır. Senaryonun bir sayfası için 2-3 saat uğraşılırken bizler o sahneyi çekmek için günlerce uğraşabiliyoruz. Bir sahne defalarca tekrar edebiliyor. Yaptığımız işi önce kendi gözümüzden anlatmaya çalışıyoruz. 2-3 saat uğraşmakla olmuyor. Bu işi büyük emekle yapıyoruz.” dedi.

“Dizinin genel anlatımı kurgu yönetmenine bağlıdır”

Kurgu yönetmeninin öneminden bahseden Deniz; “Kurgu yönetmeni kötü bir işi iyi hale getirebilir, aynı şekilde iyi bir işi kötü hale de getirebilir. Dizinin genel anlatımı kurgu yönetmenine bağlıdır. İyi filmler seyredin. Dizi ve filmlerin sahnelerine dikkat edin. İngilizce filmleri alt yazıyı kapatarak izleyin. Kapattığınız zaman kurgucunun ne yapmak istediğini daha iyi anlarsınız.” ifadelerini kullandı.

“Dizi ve filmlerde kültür farklılıkları da olabiliyor”

Dillere göre kültür farklılıklarının da olduğunu dile getiren Deniz; “Dizilerde dil farklılığı çok oluyor. Daha zor oluyor. Çünkü Türkçede cümlenin ortasından kesmeye çok alışkın olduğumuz için yabancı dillerle çalıştığımızda onlarda zorluk olabiliyor. Tabi ki de dizi ve filmlerde kültür farklılıkları da olabiliyor. Lübnanlı ve Arap arkadaşlarımız var. Onlardan yardım alıyoruz. Mesela Lübnan’da kredi kartı kullanılmıyor. Lübnan’da yayınlanacak uyarlanmış bir dizinin diyaloğunda kadın ve erkek arasında kredi kartı muhabbeti olmuştu. Bu bizim gözümüzden kaçmıştı mesela. Bunun gibi olaylarla karşılaşabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)