Prof. Dr. İbrahim Özdemir Freud Üniversitesi’nde Al Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesini anlattı

Dr. Fatima Kowanda Yassin’in moderatörlüğünü yaptığı Sigmund Freud Üniversitesi’ndeki İslam ve Avrupa’daki Müslümanlar Disiplinlerarası Araştırma Merkezi’nin düzenlediği EMEL (European Muslim Eco Lab) adlı çalıştayı gerçekleştirildi. Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in konuğu olduğu çalıştaya İslam ve Çevre konusunda çalışan birçok kişi, katılım sağladı. Çevre konusundan çeşitli projelerin tartışıldığı çalıştayın açılışını Sigmund Freud Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alfred Pritz yaptı. 

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in içinde bulunduğu, ‘Al Mizan: Dünya İçin Bir Sözleşme’ deklarasyonu uluslararası çevrede ilgi odağı olmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Sigmund Freud Üniversitesi bünyesinde düzenlenen EMEL çalıştayına katıltı. Özdemir, “Al Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesi”’nin ortaya çıkışını ve muhtevasını ele alarak İnsanlık mirası zikredilerek küresel iklim değişiklinin sonuçlarına dikkat çekti:

“Allah’ın belirli bir mizan, ölçü, düzen, vazife, anlam ve gaye’ ile yarattığı dünya ve içindeki ekosistemler çevre sorunları olarak adlandırılan büyük bir tahribatla karşı karşıya. Allah’ın her gün ve her an ‘belli bir ölçü ve dengeyle’ yarattığı ve yaratmaya devam ettiği kaynakları sınırsız ve sorumsuz bir tüketim anlayışıyla kullanıyor ve tahrip ediyoruz. Bunun en büyük deliliyse bu yaz dünyada ve ülkemizde daha önce görülmemiş boyutlarda yaşanan orman yangınları, sel felaketleri, kuraklık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan maddi- manevi sorunlardır.” dedi.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Al Mizan’ın Kur-an’ın temel ilkeleriyle uyumlu sürdürülebilir bir kalkınma ve çevreyi koruma anlayışı için tüm Müslümanlara bir çağrı olduğunu vurgulayarak konuşmasını bitirdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)