Bilinçaltının bir yaşı var mı?

Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSEM) ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETİPMER) tarafından düzenlenen “Klinik Hipnoz Sohbetleri” programının konuğu Uzman Psikolog Sebahattin Ertuç oldu. Çevrimiçi düzenlenen programda uygulamalı hümanist hipnoz gerçekleştirildi. Canlı seans örneğinde içimizdeki çocuk yöntemini uygulayan Uzm. Psikolog Sebahattin Ertuç “İçimizde hem kolektif çocuk hem de bireysel çocuk imajı vardır. Genelde herkesin bilinçaltında yaşı yedidir. Yaşımız ne olursa olsun içimizdeki çocuğun varlığı hep içimizde bir yerlerde. Yaşama sevincimizi kaybettiğimizde, depresyona girdiğimizde, kendimizi gergin, öfkeli, hayata küsmüş hissettiğimde içimizdeki çocuğun bazı ‘gel beni kurtar’ feryatlarıdır bunlar.” şeklinde konuştu.


“İçimizdeki çocuk bizim yaşam enerjimizdir”

İçimizdeki çocuk yöntemini kullanarak içimizdeki çocuğun yaralarını iyileştirmemizi sağlayacağımız yöntemler gösteren Uzm. Psikolog Sebahattin Ertuç, “İçimizdeki çocuk denildiği zaman içinizdeki çocukla barışık olun derler. Hangi durumlarda içimizdeki çocuk tekniğini uyguluyoruz? İçinizdeki çocukla barışık olun derler de o çocuğun nerede olduğunu, onunla nasıl görüşüp barışacağımızı, nasıl onun yaraları iyileştireceğimiz konusunda çok fazla teorik bilgi paylaşılmaz. Daha çok bilişsel davranışsal terapilerde içimizdeki çocuk tabiri daha çok uygulanır. Hipnoz hümanist sembolik terapi dediğimiz zaman içimizdeki çocuk bizim yaşam enerjimizdir. Canlılığımızdır, özümüzdür, hayattır aslında bizim denge unsurumuzdur. Hani yedisinde neyse yetmişinde de odur dediğimiz. Yani aslında herkesin bilinçaltı yedidir. Dolayısıyla zaman, mekân kavramı biraz daha bilinçle ilgili olduğu için biz sadece algısal boyutta kendimizin yaşımızı somutlaştırırız. Ama genelde hepimiz bilinçaltımızda yedi yaşındayız. Bilinçaltının genel yaşı da yedidir. Bilinçaltı demiş olduğumuzda çocukluğa dair altı sekiz yaşa kadar bilinçaltının oluşturmuş olduğu kayıtlardaki çocukluk algılarımızın devamıdır. Aynı zamanda televizyondan, kitaplardan, filmlerden vs. Çocuk hakkında öğrendiğimiz her şeydir.” dedi.

Canlı seans uygulaması yapan Uzm. Psikolog Sebahattin Ertuç, danışanına içindeki çocuğu keşfetmesi için, yaralarını iyileştirmesi ve daha sonrasında da yeniden onu kendi içine entegre etmesini sağlamak için temkinlerde bulundu.

“İçimizde hem kolektif hem de bireysel çocuk imajı var”

Yaşımızın ne olursa olsun içimizdeki çocuğun hep içimizde bir yerlerde olduğunu söyleyen Ertuç: “İçimizde hem kolektif çocuk hem de bireysel çocuk imajı vardır. Yaşama sevincimizi kaybettiğimizde, depresyona girdiğimizde, kendimizi gergin, öfkeli, hayata küsmüş hissettiğimde aslında içimizdeki çocuğun bazı ‘gel beni kurtar’ feryatlarıdır bunalar. Kendimizi bazen üzgün, sinirli hissettiğimiz zaman ya da sevinçli, neşeli olduğumuz zamanlarda içimizdeki çocuk aslında bizimle bağlantı içerisindedir. Sağ beynimize bağlı olarak çalışır. Hipnozda genelde İbn-i Sina’nın çok güzel bir sözü vardır. Bedensel ve ruhsal tüm sıkıntıların sebebi insan ruhundaki ruhsal hayal gücüdür. Bilinçaltının yaşı yedidir ve o yedi yaşında hayal gücü çok etkindir.” ifadesinde bulundu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)