“Rehabilitasyon Mühendisliğinde Evrensel Tasarım” etkinliği gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Rehabilitasyon Mühendisliğinde Evrensel Tasarım” etkinliği gerçekleştirildi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Aybike Pirol konuşmacı olarak yer aldı. Pirol; “Yaşama hakkı kutsal bir hak ve bu hakkı hepimizin eşit kullanabilmesi için böyle bir çalışma düzenledim. Hepimizin erişmesi gereken yerler var ve özellikle engelli bireylerimizin.” dedi.

Herkese uygun olan tasarım evrensel tasarımdır”

Rehabilitasyon Mühendisliğinin hangi amaçları hedeflediğinden bahseden Pirol; “Rehabilitasyon mühendisliği ilk bunu tanımlarsak engelli bireylerin ihtiyacını karşılamak veya onların hayatlarını kolaylaştırmak için teknoloji ve çeşitli alanlarda mühendislik yaklaşımlarının sistematik bir şekilde uygulanması olarak tanımlayabiliriz. Aslında bu tanımlar yalnızca engelli bireyler değil, yaşlı bireyler de dahil edilebilir. Yani bu kapsam dahilindedirler. Ancak asıl hedeflenen kitle rehabilitasyonda engelli bireyler olduğundan evrensel tasarımı da engelli bireylerin daha rahat hareket edebilmeleri, başkalarına bağımlı olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri, daha rahat iletişim kurabilmeleri adınadır. Yani herhangi bir sıkıntıları varsa örnek veriyorum işitme görmeyle ilgili bunların mümkün olduğunca azaltılması ile ilgili durumlar hedeflenir. Biz bu hedef çatısı altında geliştirdiğimiz sistem cihazlara da yardımcı teknoloji adını veriyoruz. Rehabilitasyon mühendisliğinde bu cihaz ve sistemler basit bir koltuk değneğinden ileri akıllı protezlere kadar çok geniş bir alanı kapsamakta. Bu rehabilitasyon mühendisliğinde evrensel tasarımın tanımına baktığımızda da aslında tasarımcılar ve mühendisler olarak hayatın akışına yön verme ve insanların daha rahat edebilmesi adına yapılan bir çalışma diyebiliriz. Evrensel tasarıma kısacası ne diyoruz?

Herkes için iyi bir tasarım yani herkese uygun olan bir tasarım evrensel tasarımdır diyebiliriz.” dedi.

Türkiye de ki engelli bireylere yönelik tasarımlar daha da iyileşiyor”

Türkiye’de sonradan eklenerek yani ulaşılabilir tasarımın olduğunu ve bunun bir dezavantaj olduğundan bahseden Pirol; “Türkiye de ki engelli bireylere yönelik tasarımlar daha da iyileşiyor. Engelli bir bireyin otobüsü kullanabilmesi için özel aparatların konularak tekerlekli sandalyelerin iyileştirilmesinin uyarlanabilir tasarımım engelli bireylerin yaşamına büyük anlamda katkı sağlar.” ifadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)