El titremesini durduran bileklik için toplanıldı…

Üsküdar Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren BrainPark Kuluçka Merkezi ve onun girişimci şirketi olan ALEA ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Furkan Tarhan, Prof. Dr. Sultan Tarlacı ve BrainPark üyeleri katıldı.

“El bilekliği olarak giyiliyor ve tremoru %60-83 oranında azaltıyor”

Esansiyel Tremor’dan ve bu hastalığın tedavi yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Sultan Tarlacı; “Üsküdar Üniversitesi bünyesinde ALEA ile yaptığımız, burada esansiyel tremor dediğimiz bir titreme şekli var ve ilaç tedavisinde de kullanılan ilaç sayısı 2-3 tane. Bunların 2 tanesi çok ciddi yan etki yapabiliyor. Onun dışında cerrahi derin beyin dediğimiz yöntem uygulanıyor ama onun da maliyeti çok yüksek ama %4 oranında da cerrahi riski var. Yaklaşık 8-10 tane cihaz üretilmiş el bilekliği, bileğe giyilen sofistike cihazlar da yapmışlar. Kasların elektrik aktivitesini ölçüp karşı kaslara elektrik verip titremeyi azaltma şekline, fakat bunların 12-13 tanesi hiçbir zaman laboratuvarın dışına çıkamamış. Seri üretim ya da piyasaya çıkamamış. Laboratuvarlarda denenmiş, bakılmış, yararlı. Seri üretime geçememiş, çok sofistike oldukları için ticari hale gelememişler. Bu arkadaşlarımızın oluşturduğu sıvı bu grup içerisinde tek olan ve kullanımı oldukça pratik herhangi bir elektronik yöntem gerekmiyor. El bilekliği olarak giyiliyor ve tremoru %60-83 oranında azaltıyor. Kahve tutarken, kaşık tutarken, fermuar çekerken...vs. bir titreme üzerindeki etkisini de araştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ALEA şirketinden isimlerin katıldığı buluşmada Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Furkan Tarhan ürünün önemli bir ihtiyacı karşılayacağına dikkat çekerken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise projenin çok güzel ve yerinde olduğunu sözlerine ekledi. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)