Opr. Dr. Uçar Çallı: “Üsküdar Üniversitesi İSG işinin Oxford’u”

Üsküdar Üniversitesi’nin düzenlediği, 1 konu 1 konuk isimli programın 40. Programının konusu; senaryo bazlı iş sağlığı ve güvenliği eğitim teknikleri oldu. Konuk ise iş yeri ve iş güvenliği meslek içi eğitmeni Opr. Dr. Uçar Çallı idi. Çallı, “Üsküdar Üniversitesine bu işin Oxford’u diyorum. Gerçekten eğitim-öğretim konusunda çok istekli davranan, gençlere yol açan bir ekip. Bu kadar güzel bir ekip nasıl bir araya geldi hayretler içindeyim.” dedi. 

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan: “Üsküdar İş Sağlığı ve Güvenliğinde Türkiye’nin en iyisi”

Açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan yaptı. Uçan: “Bu toplantılarımızın 40’ncsını gerçekleştiriyoruz. 40 hakikaten büyük bir sayı. Türkiye’de genelde 40’a pek ulaşamıyoruz. Biz her ay bir tane yaparak üç yılı geçmişiz. Uçar hocam sağ olsun en başından beri çok büyük destek veriyor. Bizim üniversite İSG konusunda iki yıllıkta da dört yıllıkta da çok iddialı konuşuyorum, Türkiye’nin en iyisi diyorum. Laboratuvarlarımız olsun, yüksekte çalışma, yangın eğitim sahalarımız olsun iyi bir durumdayız.” dedi.

“Üsküdar Üniversitesi bu işin Oxford’u”

Konuşmasına Dr. Rüştü Uçan’ın söylemlerine katıldığını belirterek başlayan Opr. Dr. Uçar Çallı, “Rüştü hocamız bu konuda iyiyiz dedi bu kelimeye çok katılmıyorum çünkü bence Üsküdar Üniversitesi bu konuda çok iyi. Ben Üsküdar Üniversitesine bu işin Oxford’u diyorum. Gerçekten eğitim-öğretim konusunda çok istekli davranan, gençlere yol açan bir ekip. Bu kadar güzel bir ekip nasıl bir araya geldi hayretler içindeyim.” ifadelerini kullandı.

İş yeri hekimliği deneyimlerini paylaşan Opr. Dr. Çallı: “Şimdi iş yeri hekimliği ile iş güvenliği şöyledir; iç içe geçmiştir. Almış olduğum uluslararası eğitimlerde hangi işte hangi hastalığın gelişeceğini çok iyi biliyorlar ve öğretiyorlar çünkü. Sahada yabancılarla çalışıyordum, içerisinde İspanyol’u var, İtalyan’ı var, Korelisi var, Japon’u var bizim çocuklara böyle çok kötü davranıyorlar, bizim çocuklar da bir atraksiyon yapamıyorlar adamlar o kadar dolular ki, bu adamlar nasıl bu kadar bilgililer? O zaman iş sağlığı ve güvenliği de öğrenelim dedim.” ifadelerini kullandı.

“Senaryo bazlı eğitim inanılmaz bir tecrübe kazandırıyor.”

Opr. Dr. Çallı: “SBLİSG, senaryo bazlı eğitim sizlere inanılmaz bir tecrübe kazandırıyor. Altını çiziyorum bilgi değil, tecrübe kazandırıyor. Senaryo bazlı eğitimde ben günde yaklaşık 7-8 tane senaryo yazmaya başladım, her seferinde daha güzele gitmeye başladı. Artık o kadar ilerledik ki gerçek bir olayı ele alıyoruz, üzerine senaryo yazıyoruz. Dünya literatürünü de araştırdıktan sonra yeni çıkan ekipmanlar buluyoruz. Biz SBLİSG olarak önce 5-6 çeşit modelleme yaptık arkadaşlarla beraber. Mesela bu modellerden ergo sağlığını bir arkadaşım çok beğendi. Başka bir arkadaşım olay yeri incelemeyi beğendi. Bu modellerimizden biraz bahsetmek istiyorum. Ergo sağlıktan bir örnek vereyim; hidroelektrik santraller var, bunlar suyu topluyorlar. Daha sonra parça parça veriyorlar. Derenin akışı biraz etkilendiği için mesela metil cıvanın çok yüksek olduğu bulunmuş dünyada. Bu metil cıva bizim topraktan yediğimiz sebzelere geçiyor. Oradaki çalışanlar etkileniyor. Mesela burada metil cıva ergo sağlığına giriyor.” diye açıkladı.

Etkinliğin ilerleyen dakikalarında ise Opr. Dr. Çallı, iş ekipmanlarından örneklerle konuşmasına devam etti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)