Neden Üsküdar? Neden Ergoterapi?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova öncülüğünde düzenlenen “Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri” programının 20’ ncisi gerçekleştirildi.

Sevda Asqarova açılış konuşmasında Ergoterapi bölümünü tercih eden adayları iş hayatında üniversitemizi ve bölümü başarılı bir şekilde temsil eden mezunlara birlikte ’’Neden Üsküdar, Neden Ergoterapi ’’, ‘’ Ergoterapi’nin İş İmkânları ve Geleceği ’’, ’’ Ergoterapist Bakış Açısıyla Ergoterapi Bölümü ’’, ‘’Geçmişten Geleceğe Türkiye'de Ergoterapi ‘’ gibi konularla adayları bilgilendirdi.

Erg. ve Kl. Psk. Cahit Burak Çebi: “Üsküdar Üniversitesi pozitif psikoloji alanında öncü bir üniversitedir”

“Ben Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi bölümünü okurken aynı zamanda birinci sınıfın sonunda okulumuzun çap olanakları sayesinde psikoloji bölümüne de başladım aynı anda hem ergoterapi hem de psikoloji bölümünden mezun oldum. Ardından yine Üsküdar Üniversitesinde Klinik Psikoloji yüksek lisansımı tamamladım. Şuanda da Np Feneryolu Tıp merkezinde ergoterapist olarak çalışıyorum. Üsküdar üniversitesinin konum olarak çok merkezi bir yerde olması ve şehir üniversitesi olması biz öğrenciler için bir avantaj. Okulumuz öğrencilere kaliteli kurumlarda ve birbirinden farklı alanlarda staj imkânları sağlıyor. Ergoterapi ise anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Temel amacı ise bireylerin günlük yaşamda bağımsız olabilmelerini sağlamaktır. Üsküdar Üniversitesi pozitif psikoloji alanında öncü bir üniversite olduğu için bölüm derslerimiz arasında pozitif psikoloji dersimiz de yer alıyordu. Ben de şuan mesleğimi icra ederken pozitif psikolojiden yararlanıyorum. Güçlü akademik kadroya sahip Üsküdar üniversitesi ailesinin içinde yer almaktan gurur duyuyorum ve bu aileye dâhil olacak, mesleğini severek yapacak tüm aday arkadaşları aramıza bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Erg. Hazal Pural: “Ergoterapi’nin temel amacı, kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.”

“Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir.  Ergoterapi’nin temel amacı, kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.  Ergoterapistler; pediatrik rehabilitasyon, psikiyatrik rehabilitasyon, el rehabilitasyonu, mesleki rehabilitasyon, toplum temelli rehabilitasyon, onkolojik rehabilitasyon, kognitif rehabilitasyon, geriatrik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, askeri rehabilitasyon gibi alanlarda çalışabilmektedirler. Askeri rehabilitasyon, bireyin aile ve toplum ile yeniden bütünleşmesini sağlayarak, fonksiyonlarını optimal düzeyde sürdürmesini sağlar. Askeri rehabilitasyon, askerliği esnasında yaralanan ya da bedensel yeteneklerin bir kısmını kaybetmiş gazilerin hayata yeniden uyum sağlamaları, yaşam kalitelerini yükseltmeleri, aileleri ve toplumla bir bütün içerisinde yaşamalarını sağlayan gerekli olan tüm evreleri, tüm çabaları kapsayan genel bir kavramdır. Ergoterapi, askeri rehabilitasyon ile gazilerin kendi kendilerine yeterli hale gelebilmeleri için günlük yaşam aktivitelerinde, tüm transferlerinde bağımsızlığı amaçlar.” dedi.

Erg. Amine Kalkan: “Ergoterapi mesleğinin en önemli perspektifi bireye bütüncül olarak bakabilmesidir.”

“Bir bireye bütüncül bakabilmek ergoterapi mesleğinin biricik olmasını sağlayan perspektifidir. Ben de mesleğin bütüncül bakabilme hedefinden dolayı ergoterapiyi tercih ettim. Pediaitri, ergoterapi mesleğinde ivme kazanmış alanlardandır. Ben çocuklarla çalışmaktan keyif aldığım için ve çocuklarda daha kısa sürede daha iyi bir gelişim kaydedebildiğimiz için pediatri alanında çalışmayı tercih ettim. Bizler mezun olduktan sonra üzerimizde Üsküdar üniversitesi kimliğimizi taşıyoruz. Bu kimlikte bizlere meslek hayatımızda güzel ve farklı kapılar açıyor.” ifadelerini kullandı.

Erg. Esra Pekel: “Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi bölümünde bir aile gibiyiz”

“Ergoterapi mesleği içerisinde birçok alana sahip ama hepsi bir bütün halindedir. Ben ise öğrencilik hayatımda en çok istediğim el rehabilitasyonu alanında çalışıyorum. Benim çalıştığım şehirde bir fabrika yer alıyor. Ve özellikle bu fabrikada bir sürü iş kazaları oluyor. Bizler ergoterapist olarak bu kişilerin bağımsızlığı için çalışıyoruz ve kişilerin mutlu olacağı şeyler üzerine yöneliyoruz. Bizler Üsküdar üniversitesi ergoterapi bölümünde bir aile gibiyiz. Hem üst dönemlerimiz ile hem alt dönemlerimizle irtibat halindeyiz. Okulumuz, bizlere birbirinden farklı alanlarda ve kaliteli kurumlarda Staj olanakları sunuyor. İyi ki Üsküdar Üniversitesi ergoterapi bölümünde okudum.“ ifadelerini kullandı.

Erg. Ali Rıza Anteplioğlu: “Üsküdar Üniversitesi, öğrencileri birden fazla burs olanakları ile destekliyor”

“Ben Üsküdar üniversitesinde Ergoterapi bölümünü tam burslu olarak okudum. Ve okul hayatımda hiçbir şekilde bursumda bir kesinti olmadı. Aksine okulumuzda çalışma bursu veya yemek bursu gibi ekstra burslar mevcuttur. Ben devlet hastanesinde toplum ruh sağlığı merkezinde çalışıyorum. Psikiyatrik hastalar her toplum ve her ülkede görülebilen, hastalık bulgusu ve seyri kişiye göre değişebilen hastalıklardır. Hastalık nedeniyle ortaya çıkan problemlerin fazlalığı ve karmaşıklığı, çeşitli profesyonellerin interdisipliner çalışmasını gerektirir. Psikiyatrist, psikolog, ergoterapist, psikiyatri hemşiresi, sosyal hizmet uzmanı ve aile interdisipliner ekibin üyelerindendir. Sosyal zaman aktiviteleri; ergoterapinin en önemli komponentlerinden biridir ve sosyal iyilik halinin en önemli destekleyicilerindendir. Danışanlarımla medikal tedaviye ek olarak kendini iyi hissetmesi, özgüveninin artması, sosyal becerilerinin artması ve hastalığın etkilerinin sürekli düşünülmemesi için serbest zaman aktiviteleri çok kritiktir." dedi.

Erg. İsa Kör: “Üsküdar Üniversitesi gerçekleştirdiğim her sosyal sorumluluk projesinde beni destekledi”

“Ben özel olarak evde rehabilitasyon hizmeti veriyorum. Okulumuzda yer alan çalışma bursları sayesinde okulun tercih tanıtım günlerinde çalışarak aday öğrenci ve ailelerine bölümler ve üniversite hakkında bilgiler verebilirsiniz. Üniversitemizde bir aile ortamı mevcuttur. Üsküdar Üniversitesinden mezun olduktan sonra bir aidiyet duygusu hissediyorsunuz. Biz bölüm olarak 27 Ekim ergoterapi günü başta olmak üzere tüm yıl boyunca bir sürü etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinlikler sayesinde bölümümüzde yer alan her sınıftan arkadaşımızla tanışma fırsatı edinebiliyoruz. Ben öğrencilik hayatımda birden fazla sosyal sorumluluk projesi yaptım ve okulumuzda her zaman beni bu konuda destekledi. Ergoterapist olarak güney amerikaya gittim ve orada bir sürü gönüllü çalışmalara katıldım. Orada birden fazla ergoterapist ile tanışma fırsatı edindim.  Yurtdışındaki ergoterapistler ile benzer işler yaptığımızı gözlemledim." dedi.

Erg. Esra Alan: “Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi bölümündeki aile ortamı benim için çok kıymetli”

“Hacettepe Üniversitesi ergoterapi bölümünden mezun olduktan sonra Üsküdar Üniversitesi ergoterapi bölümünde yüksek lisans eğitimime başladım.  Ve Üsküdar Üniversitesinde gerçekten bir aile ortamının olduğunu gördüm ve bu aile ortamı benim için çok kıymetli. Ben devlet hastanesinde psikiyatrik rehabilitasyon alanında çalışıyorum. psikiyatrik rehabilitasyonda biz ergoterapistler; özellikle sosyal ve mesleki işlevsellikte problem yaşayan, öz bakımını düzenli bir şekilde yerine getiremeyen, motivasyon seviyesi düşük, hayatına yeni bir yol çizmekte zorluk yaşayan hastalarla çalışmaktayız. Amacımız ise hastaları destekleyerek daha aktif olmalarını, mevcut sorunlarına dair içgörü kazanmalarını ve bağımsız bir şekilde hayatlarını idame ettirmelerini sağlamaktır. Madde kullanım bozuklukları, bireyin fiziksel ve ruhsal sağlığını, aile, toplum ve iş uyumunu bozan genetik ve nörobiyolojik temeli olan ciddi bir hastalıktır. Madde kullanım bozukluğunun rehabilitasyonunda; bilişsel ve davranışçı yönelimli grup terapileri, bireysel görüşmeler, grup aktiviteleri, okuma saati ve spor aktivitelerini kullanabiliriz." dedi.

Prof. Dr. Sevda Asqarova: ‘’Biz ilklerin üniversitesiyiz’’

Programa katılanlara teşekkür eden Prof. Dr. Sevda ASQAROVA, “Mezunlarımızın da söylediği gibi Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi bölümü olarak bizler bir aile gibiyiz. Mezun olduktan sonra dahi tüm öğrencilerim ile irtibat halindeyim. İlk devlet Hastanesi'ne atanan ergoterapi öğrencisi bizim okulumuzdan oldu. İlk beyin Hastanesi'nde çalışan ergoterapist bizim okulumuzdan oldu. Dans terapi ile ergoterapiyi birleştiren mezunlarımız var. Biz ilklerin üniversitesiyiz. Farklı okulların ergoterapi lisans bölümünden mezun olduktan sonra bizim okulumuzda ergoterapi yüksek lisansına devam eden öğrencilerimiz var. Staj öğrencilerimin hepsi benim için çok değerlidir ve tüm mezunlarımız şu anda çok güzel yerlerde çalışıyorlar. Okurken de çok kaliteli ve farklı alanlarda stajlarını gerçekleştirdiler.

 Bizi tercih edecek tüm aday öğrencilerimizi heyecanla bekliyoruz.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)