IV. Deney hayvanları kullanım sertifikası programı başladı

Üsküdar Üniversitesi tarafından IV. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Programı başladı. Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen bakanlık onaylı deney hayvanları sertifika programına ilgi yine yoğun oldu. Sertifika programında öğrencilerin yanı sıra farklı meslek gruplarından 56 kişi yer alıyor.  

Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) Deneysel Araştırma Birimi (ÜSKÜDAB) tarafından IV. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Programının 4’üncüsü 40 saat teorik, 40 saati uygulamalı olmak üzere toplam 56 öğrenci ile Veteriner Hekim Burcu Çevreli denetiminde gerçekleştiriliyor.

18-28 Haziran tarihleri arasında sürdürülen, Gıda ve Orman Bakanlığının onayıyla gerçekleştirilen program pandemi tedbirleri nedeniyle Üsküdar Üniversitesi’nin Fijital eğitim yaklaşımı kapsamında gerçekleştiriyor.

Sertifika programında uygulama da yapılıyor

Deney hayvanları, deneysel hastalık modelleri, etik konular ve ilişkili genel konularda teorik eğitimi alan öğrenciler deney hayvanları ile çalışmalarda kullanılan temel girişimleri de enjeksiyon, gavaj ile besleme, deney öncesi hazırlıklar, hayvan hakları, deney hayvanları ile çalışmada kullanılan bilimsel yöntemler ve deneysel hastalık modelleri gibi konularda uygulama yapıyor. 

Prof. Dr. Tayfun Uzbay: “Eğitim yapılacak projeler ve makaleler adına büyük bir adım”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, çevrimiçi olarak programa katılarak,“Pandemi sürecinde yapılan bu eğitim siz öğrenciler tarafından yapılacak projeler ve makaleler adına çok büyük bir adım. Bizi bu noktada gururlandıracağına eminiz. Bizim için en önemli nokta, vereceğimiz sertifikaları hak etmiş olmanız. Bu konuda bizlerin gönlü rahat olacak.” dedi.

Prof. Dr. Uzbay: “Etiğe ve hayvanlara karşı saygı konusuna dikkat ediyoruz”

Hayvan hakları ve etiği konusunda hassas davranmanın gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Uzbay, “Yeni ilaçların bulunuşu ve yeni hastalıkların altında yatan nedenleri bulmak, insan hayatını, hayvan ve doğa hayatını daha iyi hale getirmek için bu çalışmalara ihtiyacımız var. Bu durumda şuan elimizde olan tek seçenek deney hayvanları ama bu durum onlara karşı saygısızca davranacağımız anlamına gelmiyor. Bizler deney hayvanlarına olan ihtiyacı ve onların göreceği acıyı minimum seviyeye indirmek için çabalıyoruz. Bu durumda etiğe ve deney hayvanlarına saygı konusuna dikkat ediyoruz. Acı çekmelerini elbette ki biz de istemiyoruz ve eğitimlerimizde buna dikkat ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)