Risale-i Nurda Ruh-Akıl-Kalp Kavramları Konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) tarafından düzenlenen “RİNAP Aylık Sohbeti” programında “Risale-i Nurda Ruh-Akıl-Kalp Kavramları” konuşuldu. Zoom üzerinden gerçekleşen programın konuğu Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel oldu. Programın moderatörlüğünü İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir yaptı.

Prof. Dr. Özdemir: “Risale-i Nur'ların yeni İngilizce tercümeleri çok daha akıcı ve sade”

Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir önce Risale-i Nur'ların yeni İngilizce tercümelerinin akıcı, sade yazıldığını ve herkesin anlayabileceğine değinerek: “Colin Turner, Risale-i Nur’ları yeniden tercüme etmeye başladı. Şimdilik Küçük sözler, Ramazan ve Hastalar Risalesi tercüme edildi. Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur araştırmaları platformunun web sayfasına PDF olarak konuldu. Herkes bunu ücretsiz bir şekilde indirebilecek. Lise öğrencilerinin ve herkesin anlayabileceği daha sade daha akıcı bir İngilizce ile hazırlandı. Uzun bir süre proje üzerinde çalışılıyordu. Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu durumla yakından ilgiliydi.” dedi.

Prof. Dr. Yunus Çengel: “Makale ve kitaplarımı kendim için yazıyorum”

Makine mühendisi Prof. Dr. Yunus Çengel: “Ben kitap ve makale yazarken kimse için yazmıyorum. Sadece kendim için yazıyorum. Sebebi de ben kendim anlamaya çalışıyorum. Benim anlama metodum yazmak. Akademide derler ki: ‘Hakikaten öğrenmek istiyorsanız o konunun dersini verin. Bu şekilde mecburen öğrenirsiniz. Bir konuyu gerçekten derinlemesine öğrenmek istiyorsanız o konuda kitap yazın. En azından bir makale yazın.’ Madde ve enerjinin ne olduğunu ne olmadığını çok iyi bilirim. Bir şeyin zıt kavramını biliyorsanız karşıtını da çok iyi anlayabiliyorsunuz. Mucizeleri de en iyi sihirbazlar bilir. Hz. Musa'ya ilk iman edenler sihirbazlar. Hz. Musa'nın sopası yılan olup öteki yılanları yiyince sihirbazlar ‘Biz Hz. Musa'nın ilahına iman ettik,’ diyorlar. ‘Hz. Musa'nın yaptığı sihir değildir’ demiyorlar. Çünkü göze aynı geliyor. Sihirbazlar gayet iyi biliyorlardır ki, bu sihir değildir.  Felsefenin kriterlerine baktığımız zaman mantıklı olması, gözlemlerle uyumluluk önemli. Akla uygun olması gerekiyor. Madde enerjinin bir şeklidir.  Bizim alanımız tamamen fizik âlemidir. İşin enteresan tarafı çıkarımlarımız da fizik dışı. Fizik biliminin kendisi fizik değildir. Tamamen zihinseldir.  Fizik kanunları fiziki bir şey değildir. Tamamen kavramsal, zihinsel ve çıkarımdır. Kavramsaldır zihinsel de çıkarımsaldır.” ifadelerini kullandı.  

“Âlem, fen bilimlerinin faaliyet alanıdır”

Prof. Dr. Yunus Çengel madde denilen şeyin bizim bildiğimiz madde çeşitlerinden olmadığını belirterek; “Bütün eleştirilere rağmen biz hala objektifiz. Bazı önyargılarımız ve tutucu taraflarımız olmasına rağmen. Yerçekimini değiştirdiğimizde bütün düzen gidiyor. O zaman tek bir ihtimal kalıyor, bu çekimi madde uyguluyor. Bizim madde dediğimiz şey bizim bildiğimiz elektron, proton değil. Bir çekim var diyoruz. Çünkü çekimi görebiliyoruz. Eskiden evren durağan zannedilirdi. 20'li yıllarda bunun genişlediği ortaya çıktı. Genişliyorsa eğer bir noktadan geldiği anlaşılıyor. Evren sadece genişlemiyor, hızlanarak genişliyor. Bir şey hızlanarak genişliyorsa o zaman bizim bilmediğimiz bir enerji var. Görünen tüm madde enerjinin sadece %5'idir. %95'in hiçbir emaresi yok, sadece etkisinden bellidir. Bizim hiç bilmediğimiz hiç anlamadığımız karanlık madde, karanlık enerji %95'i oluşturuyor. İnsanın bilgisi, inançları ve önyargıları var. Fen bilimlerinin faaliyet alanı şu görünen âlemdir.” İfadelerini kaydetti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)