Üsküdar Üniversitesi ile Türk Kızılay Arasında İş Birliği

Üsküdar Üniversitesi ile Türk Kızılay arasındaki iş birliği kapsamında, Türk Kızılay Çocuk Programları tarafından dezavantajlı çocuk ve gençlere yönelik olarak gerçekleştirilen Psikososyal Destek Programı ve Sosyal Uyum programlarının etki analizi çalışmaları yapıldı. 

“Akademisyenler Psikososyal Destek Programı faaliyetlerinin etkisini değerlendirdi”

2020 Ocak ayında Hatay saha ziyaretiyle başlayan çalışmalarda Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Sırrı Akbaba, Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı ve Doç. Dr. Asil Özdoğru çeşitli gözlem ve değerlendirmelerde yer aldı. Akademisyenler bu kapsamda Psikososyal Destek Programı faaliyetlerinin etkisini değerlendirdi, göçmen ve mültecilerin sosyal uyumu konusunda başarılı örnekleri olan ülkelerin ve uluslararası kurumların çalışmalarını inceledi ve Sosyal Uyum programının etkisini ele aldı.

Çalışmalarını bir dizi raporla Türk Kızılay Çocuk Programları ile paylaşan akademisyenler, 25 Mayıs 2021 Salı günü Türk Kızılay Çocuk Programları Koordinatörlüğü çalışanları ile çevrimiçi bir toplantıda bir araya geldi. Gençlik Çalışanı, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Eğitim Sorumlusu, Koordinatörlük Ekibi çalışanlarından oluşan 50 kişiden fazla bir grupla çalışmaların sonuçlarına dair 73 Kızılay Personelinin katımlıyla bir bilgilendirme oturumu gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Süleymanlı: “Zorunlu göçün olumsuz etkileri çocuklarda daha fazla görülüyor”

Oturumun ilk bölümünde Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı söz aldı. Süleymanlı, zorunlu göçün olumsuz etkilerinin yetişkinlere kıyasla çocuklarda daha fazla görüldüğünü belirterek; “Çocuk ve ergenlerin hem fiziksel hem ruhsal değişime maruz kaldıkları dönemde bir de göçle gelen ani değişime uğramaları, söz konusu değişimlerle aynı anda baş etme sürecine girmelerinin göçün olumsuz etkilerinden daha yoğun şekilde etkilenmelerine neden olmaktadır. Savaşın içinden çıkıp gelen çocuklar, iletişim problemleri, kültür şoku, dışlanmışlık hissi gibi birçok problemle de baş etmek zorunda kalıyorlar. Dünyanın farklı ülkelerinde göçmen çocukların daha sağlıklı bir uyum sürecinden geçebilmeleri adına pek çok program gerçekleştiriliyor. Bu anlamda özellikle üç ülke uygulamaları ile ön plana çıkıyor.” İfadelerini kullandı.

Doç. Dr. Asil Özdoğru çalışmalar sonucunda gözlemlenen değişiklikleri paylaştı

Oturumun ikinci bölümünde söz alan Psikoloji (İng.) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Asil Özdoğru Türk Kızılay Çocuk Programları tarafından gerçekleştirilen Psikososyal Destek Programı ve Sosyal Uyum Programlarına yönelik olarak gerçekleştirilen etki analiz çalışmalarını ve bu çalışmalar sonucunda oluşturulan sonuç raporunu paylaştı. Programı kullanan çocuk ve gençlerden ve onların ailelerinden, programın gönüllü çalışanlarından ve programın uygulayıcı çalışanlarından veri toplandığını belirten Özdoğru, istatistiksel verileri paylaşarak değerlendirme çalışmaları sonucunda çocuk ve gençlerde görülen olumlu değişiklikleri aktardı.

Prof. Dr. Sırrı Akbaba: “Sosyal uyumun kişisel uyumla tamamlanması gerekiyor”

Üçüncü bölümde ise Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sırrı Akbaba söz aldı. Böylesi güzel çalışmaların herkese değer kattığını belirten Akbaba, etki analizleri sayesinde araştırmacılar ile uygulayıcıların görüşlerinin uyuşmasının, sahada yapılan çalışmaların geçerlilik ve güvenirliliğini gösterdiğini dile getirdi. Ayrıca, sosyal uyumun kişisel uyumla tamamlanması gerektiğini belirten Akbaba, göç etmiş olan toplulukların kendi ülkelerinde kendilerine birçok kültürel öğe kattıklarını, göç ettikleri ülkelerde de kendilerine yeni farklılıklar katmaları gerektiğini belirtti. Burada işin uygulayıcılara düştüğünü ve bu farklılıkların karşılaşmasında sağlıklı bir uyum gerçekleşebilmesinin bu tarz yararlı programlar ile mümkün olabileceğini belirtti. Türk Kızılay çalışanlarına bu noktada mükemmel bir hizmet sundukları için tebriklerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Akademisyenler toplantının soru-cevap ve kapanış bölümünde Türk Kızılay Çocuk Programları çalışanlarına gösterdikleri gayretlerden ve çocuklara sağladıkları fırsatlardan ötürü teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Süleymanlı etki analizi çalışmaları sürecinde, Gençlik Çalışanlarını sahada gözlemleme fırsatı bulduklarını, uygulayıcıların farkındalıklarının ve motivasyonlarının çok yüksek olduğunu, pandemi sürecinde de Türk Kızılayın programlarını aksatmadan devam ettirdiğini dile getirerek, sonraki nesillere umut dolu yarınlar bırakmaya yönelik çalışmaları için Türk Kızılay Çocuk Programlarına teşekkürlerini iletti. Türk Kızılay çalışanları ise uyguladıkları programların çocuklar ve gençler üzerindeki olumlu etkilerini görmekten ötürü mutlu olduklarını belirterek yapılan çalışmaların somut çıktılarını almaktan duydukları memnuniyetleri dile getirdi ve akademisyenlere bu noktada sundukları katkılardan dolayı teşekkürlerini dile getirdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)