Tıbbi bitkilerde üretim teknikleri konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Tıbbi Bitkilerde Generatif ve Vejetatif Üretim Teknikleri” etkinliği düzenlendi. Moderatörlüğünü Tıbbi Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman’nın üstlendiği programda, Bahçe Ziraati Teknikeri Mehmet Ali Altıokka konuşmacı olarak yer aldı.  


“Yapılan toprak analizleri çok önemli”

Araziye dikimden önce toprak analizinin önemine değinen Mehmet Ali Altıokka; “Toprak analizi ile birlikte mevcut tarım alanında bulunan besin miktarı, PH durumu, organik madde miktarı detaylı bir şekilde görülebiliyor. Analiz örneğinin yağışlı havalarda alınmaması gerekiyor. Analiz örneğini alırken tümsek ve çukur alanlardan almamak da önemli. Hayvanların uzun süre yattığı yerler ile çok su biriken yerler analize uygun değil. Eğimin üst ya da alt kısmında farklı toprak tipleri oluyor. Bunlara da dikkat etmek gerek. Yapılan toprak analizleri çok önemli.” diye konuştu.

“Su, üretimin en önemli parçalarından biri”

Suyun üretime katkılarından bahseden Altıokka; “Verimi maksimum seviyede etkileyen faktörlerden biri sudur. Anadolu ve kasabaların taş yapılarında daha yüksek seviyelerde kanallar dikkat çeker ve bunlar tarım alanlarına temin edilebilir. Akarsu ve dereler de su imkanları arasındadır. Taban su seviyesi yüksek olan tarım alanlarında eğer yüksek bir su içeriği varsa bu durum ciddi kayıplar oluşturur. Örnek olarak; lavanta, biberiye, ada çayı, kekik gibi türler aslında hiç sulama yapılmadan da üretilen türlerdir. Bunlar fazla suya hassasiyeti olan türlerdir. Sulamayı varlıklara göre yapmakta fayda var. Damla sulama sistemi ve yağmurlama sulama sistemi uygulanan sistemler arasında yer alır. Su, üretimin en önemli parçalarından biridir.” dedi.

Hasat zamanında bitkinin içinde yabancı ot olmamalı

Hasat zamanı ve üretimde, bitkilerde dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Altıokka; “Bitkinin içinde, hasat torbasında yabancı ota yer yok. Baharat çay bitkisi ya da diğer bitkiler fark etmeksizin, bu bitkiler hasata karıştığı zaman bunları alan kurumlar tarafından, türün üretim sürecinde elde edilen tüm hasadın geri dönmesine sebebiyet verecektir. İçerisindeki zehirli kısımlar istenmeyen kısımlardır. Alıcı firmalarda buna özen gösteriyor ve ürünleri olduğu gibi geri gönderiyorlar. Hasat zamanında bitkinin içinde yabancı ot olmamalı.” diye konuştu.

 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)