Üsküdar Kariyer Günleri devam ediyor

Üsküdar Üniversitesi Kariyer Merkezi Direktörlüğü tarafından düzenlenen Kariyer Günleri, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) ve Sağlık bilimleri Fakültesi’nin sektör buluşmaları ile devam etti. Etkinliğin konuşmacısı MNT İnsan Kaynakları Yöneticisi İlknur Genç Başoğlu, sağlık sektöründe CV hazırlama, iş yaşamında ve mülakatta dikkat edilmesi gereken unsurlar hakkında bilgiler verdi.


 

 “Çalışma sürecinin en önemli noktalarından biri staj”

 Kariyer hayatı boyunca birçok farklı sektörde çalıştığını ifade İlknur Genç Başoğlu, stajın iş yaşamındaki yeri ve önemine değinerek; “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olduktan sonra bankacılık yaptım. Kariyer planımda hep insan kaynakları yönetimi vardı. Üç buçuk yılı aşkın süredir MNT grupta çalışıyorum. Çok farklı iş deneyimlerim oldu. Bu süreçte stajın ne kadar önemli olduğunu kendi kariyerimden de öğrendim. Kullandığınız aletleri, makineleri stajda tanıyorsunuz. Çalışma sürecinde en önemli noktalardan biri staj aşaması ve mutlaka stajdan geçmelisiniz.” dedi.

“Özgeçmişinizi açık bir dille yazmalısınız”

 İşe alımlarda adaylarla ilk temasın CV aracılığıyla sağlandığını, bu nedenle CV’nin büyük önem taşıdığını Başoğlu; “Bizler ilk temasımızı CV’ler aracılığıyla sağlıyoruz. Özgeçmişinizde çok detaylı ve karmaşık bilgilerin yer almaması gerekiyor. Fotoğrafınızın, kısa iletişim bilgilerinizin, adresinizin mutlaka bulunması gerekiyor. Binlerce özgeçmiş arasından sıyrılmanız gerekiyor. Bu nedenle iyi anlamda size birçok katkı sağlayabilecek etkinliklere katılmalısınız. Deneyimlerinizi, iş stajlarınızı kısa ve öz bir biçimde belirtmelisiniz. İyi bir gözlemci olup iyi sorular sorarsanız kendinizi mutlaka geliştirebilirsiniz. Özgeçmişinizde yazım kurallarına, noktalama işaretlerine ve yazıların rengine mutlaka dikkat etmelisiniz. Teknolojiyle birlikte artık her şey mümkün hale geldi. Özgeçmişinizi internet portallarına yükleyebilir ve devamlı güncelleyerek yeni iş olanaklarını online olarak da takip edebilirsiniz.” diye konuştu.

“İş yaşamınızda mutlaka dürüst ve bilinçli olmalısınız”

 Stajda ve iş deneyiminde çalışanlarla birlikte karşılıklı güvenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Başoğlu; “İş yaşamınızda veya staj yaparken, bir aracı daha önce hiç kullanmamışsanız bunu açıkça belirtmeniz gerekiyor. Hem staj yaparken hem iş hayatınızda referansınız, iletişiminiz çok önemli. Farklı pozisyondaki çalışanların sizi hatırlaması gerekiyor, bu da karşılıklı güvenle olan bir iş. Mutlaka dürüst olmalısınız. Karşınızdaki çalışanlara enerjinizi, isteğinizi yansıtmanız önemli unsurlardandır. Bunun yanı sıra başvuru yaptığınız zamanlarda hangi pozisyonda çalışmak istediğinizi de belirtmeniz, neyi istediğinizin farkında olmanız gerekiyor. Her pozisyona başvurmak yerine size uygun olana başvurup kısa bir ön yazı hazırlamanız lazım.” ifadelerinde bulundu.

“Beden dili tüm sürecin en etkili noktalarından biri”

 İşe alım sürecinde mülakatların öneminden bahseden Başoğlu, ilk izlenimin temelinde beden dilinin yattığını belirterek; “Mülakatta rahat olmalısınız. Önemli olan bilinçli ve kendinden emin şekilde masa başında oturmanızdır. Görüşmeye, görüşme saatinden mutlaka 10-15 dakika erken gitmeniz gerekiyor. Online görüşmeler için de hazırlıklı olun. Herhangi bir aksaklık yaşanmamasına karşı en azından kendi aranızdan arkadaşlarınızla beraber görüntü, ses denemesi yaparak mülakata hazırlıklı olun. Kıyafetlerinize dikkat etmeniz gerekli. Her şeyi abartmadan kararında yaparak hazırlanmalısınız. Tokalaşma şekli ve beden dili de görüşmelerin en temel unsurlarındandır. Her zaman açık iletişim halinde istekli ve pozitif olmalısınız. Bunlar size kariyer sürecinizde avantaj sağlamalı. Parmak ucuyla tokalaşmamalı, eli kavrayarak göz temasında bulunarak, kendinden emin şekilde tokalaşmalısınız. İstekli ve kararlı olduğunuzu karşı tarafa aktarırsanız güzel bir izlenim yaratmış olursunuz. Her daim sorular sorun, anlamaya çalışın. Örnegin radyasyonlu alanın ne olduğunu bilmeyen insanlar var. Bunları bilmeniz ve ne istediğinizi bize hissettirmeniz gerekli.” diye konuştu.

Şu anda pandemi nedeniyle staj alımlarının yapılamadığını belirten Başoğlu; “Şu anda staj alımları da maalesef yapılmıyor. Hastanede vardiya saatlerimizi çok farklı yaptık. Çünkü bu süreçte çalışanlarımızı bile birbirleriyle sık temasta bulundurmuyoruz. Hassas olduğumuz bir dönemdeyiz ancak bu zamanlar geçtikten sonra staj için özgeçmiş degerlendirmelerinde bulunacağız.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)