Kariyer Günleri, SBF ve SHMYO Sektör Buluşmaları ile Devam Etti

Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen Kariyer Günleri, Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Sektör Buluşmaları ile devam etti. Etkinlikte, Üsküdar Üniversitesi İnsan Kaynakları Direktörü ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kalite ve İnsan Kaynak Direktörü Serdar Karagöz konuşmacı olarak yer aldı. 


20’li yaşlarda genellikle idealizmin doruklarda olduğunu ifade eden Karagöz; “Teorik bilgiler ile donandığımızı düşünüyoruz. Ama özellikle sağlık alanında bildiğimiz gibi, manipülasyon, el yeteneği, hastaya dokunma, temas, hastanedeki tüm hastaların kabulünden taburculuğuna, kimi zaman ise taburculuktan sonra evde bakım hizmetlerine kadar gözlemlememiz gereken bir süreç var. Ama bizler genelde mezun olduğumuz anda iç görüden yoksun bir enerji olarak doğrudan tüm hasta bakımı ile ilgilenebileceğimizi, bunu yönetebileceğimizi eğer sağlık gibi daha yönetsel bir bölümden mezun olmuşsak doğrudan hastane müdürü, yöneticisi olabileceğimizi düşünüyoruz. Öyle olunca beklentimiz de yüksek oluyor.” dedi.

“Ölçülebilir ve ulaşılabilir hedefler belirlemek lazım”

Kendi hayatından örnekler veren Karagöz; “Eğitim hayatımı birincilikle bitirdikten sonra yüksek beklentiler ile kesin işe girerim diye başvurular yaptım ama öyle olmadı. Hastanenin içerisine girdiğimde oradaki hava farklıydı. Hastaneler bildiğiniz gibi matrix gruplarla yönetilir. Tıbbi kadronun idari üstünlüğü vardır. Dolayısıyla o hengamenin içinde teorik bilgilerim elbette çok faydalı bilgiler ama işin mutfağında bir hastaya enjeksiyon yaparak el becerimizin, manipülasyonumuzun geliştiğini gördüm. İş hayatına atıldıktan sonra kendim ile ilgili içgüdü kazanmaya başladım. Ömrüm boyunca edindiğim beklentilerimi mezuniyet günümün ertesi gününe sığdırdığımı gördüm. Öyleyse bunu biraz zamana yaymak gerekiyor ki deneyimli olmak, deneyimsiz işe girememek gibi o karşılıklı çatışmayı daha aza indirebilelim. Ben parlak bir öğrenciydim, fakülteleri birinci bitirdim ama bırakın işe girmeyi staj yaptığım yer bile iyi bir hastanenin teknik servisiydi çünkü beni staja kabul etmediler. Ben belgelerim ile işe gittiğimde bizim böyle bir stajyere ihtiyacımız yok dediler. ‘Neye ihtiyacınız var?’ dediğimde ‘Hiç bir şeye ihtiyacımız yok ama teknik servisle görüşün belki görev alabilirsiniz’ dediler. Türkiye’nin küçük bir kasabasından geliyordum, İstanbul’un hiçbir yerini bilmiyordum. Bunları belirtme sebebim belli kısıtlılıklar yaşamamız lazım ki onun üzerinde emek sarf edip sonrasıyla alakalı farkındalığımız artsın, daha somut hedefler ile ilerleyelim. Bir yaz dönemi boyunca o ustalarla teknik servis yaptım. Oraya adım atarken parlak bir öğrenciydim Marmara Üniversitesinden mezun olmuştum İngilizcem vardı ama orada 3 ay boyunca nöbetçi yurtlarda kalarak stajımı gerçekleştirdim. İlerleyen zamanlarda önüme çıkan kişiler ile asansörde karşılaştığım kişiler ile çevre kurarak ‘Sizin faaliyetlerinizi gözlemleyebilir miyim?’ dedim. 3.sınıfın sonunda hastanede kalite yöneticisi olarak göreve başladım. Benim yaptığım stajı küçümseyenler tatile gidip benim ile dalga geçen arkadaşlarım da 4.sınıfta benim yanımda stajyer olarak görev aldılar. Bunları övünmek için söylemiyorum beklentilerimizi zamana yayıp kendimiz ile alakalı ölçülebilir ve ulaşılabilir hedefler belirlememiz lazım. O yaşlarda bunun çok farkında olmayabiliriz, bu işin profesyonellerinden fikir ve destek almak lazım. Hayatın akışını çizmek çok mümkün değil çevresel birçok faktör var. Genetiğine müdahale edemezken hayatın akışına da müdahale etmemiz mümkün değil bizim yapmamız gereken şey ileride ben elimden geleni yaptım demek.” ifadelerinde bulundu.

“Kendi özvarlıklarından feyiz almayan insanlar başarılı olamaz”

Coğrafyanın kader olmadığını söyleyen Karagöz; “Bu tamamen öğrenilmiş çaresizliğe hitabendir. Bizim zamanımızda YouTube, eğitim platformları yoktu İngilizce dizi izleyemiyorduk. Şuanda bu kadar kaynak ile İngilizceniz yok mu diye soruluyor. Ben kolej mezunu değilim, hiç İngilizce kursu almadım. Öğrenciliğim boyunca bahsettiğim çalışma rutinimin yanında cumartesi ve pazarları sabah erkenden Sultanahmet’e gider akşama kadar bir yer oturup birinin bana İngilizce merhaba demesini sonra diyaloğa girmeyi beklerdim, turist kovalardım. Ardından yıllar sonra ABD’de Beyaz Saray’da kendi ülkemi temsil ederek sunum gerçekleştirdim. Dolayısıyla doğduğunuz coğrafya kaderiniz değil tam tersi doğduğunuz coğrafya gücünüz, doğdunuz aile de gücünüz. Kendi özvarlıklarından feyiz almayan insanlar başarılı olamaz.” diye konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)