Dr. Özcan Kars: “Kariyerin Zirvesi Bir İnsanın Gönlüne Dokunduğunuz Yerdir”

Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen, moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Barış’ın üstlendiği “Sosyal Hizmetlerde Kariyer Planlama” başlıklı etkinlikte konuşan Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği Başkanı Dr. Özcan Kars, “Kariyer zirvesine çok büyük işlerle değil, ufacık bir iyilikle bile varılır. Kariyer zirvesi bir insanın gönlüne dokunduğunuz yerdir.” dedi.


“Kariyer planında nihai hedef ‘mutluluk’ olmalı”

Sosyal Hizmet Bölümünün oldukça geniş bir kariyer alanı sunduğunu belirten Kars, nihai hedefin mutluluk olması gerektiğini vurgulayarak; “Sosyal Hizmet Bölümünde pek çok yol var. Burada araştırmacı, kariyer uzmanı vs. olabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın mutluluğa odaklanın. Mutlu olmanın sırrı ise yardıma ihtiyaç duyan bir canlıya yardım etmekten geçiyor. Bir sokak hayvanına yemek verdiğinizde mutlu olacaksınız. Mutlu olmak istiyorsak insanları mutlu etmeliyiz. İnsanlardan bir tebessümü esirgemeyin.” dedi.

“Sosyal hizmet ve yardım sahası rekabet alanı değil, ortak çalışma alanıdır”

Kariyerin bir yarış ve rekabet alanı olarak anlaşıldığını ifade eden Kars; “Kariyeri yarış olarak değerlendirmeyin. Sosyal hizmet ve sosyal yardım sahasında çalışanlar rakiplerimiz değil meslek arkadaşlarımız. Bu insanlar dirsek atacağımız değil, birlikte yürüyeceğimiz arkadaşlar. İş birliği içinde, takım çalışması yaparak beraber yürüyeceğiz. Takım çalışması becerilerimizi geliştirmemiz lazım. Bireycilik bize birlikte iş yapmayı unutturdu. Hentbol gibi takım oyunları oynayarak takım çalışması yeteneğimizi geliştirmeliyiz.” diye konuştu.

“Kariyerin zirvesi bir insanın gönlüne dokunduğunuz yerdir”

Kariyer zirvesine çok büyük işlerle değil, ufacık bir iyilikle bile varılacağına vurgulayan Kars; “Kariyer zirvesi bir insanın gönlüne dokunduğunuz yerdir. Kariyer zirvesi sadece sizin yolculuğunuz değildir, yol boyunca birçok insanla temas halinde olacaksınız. Her yolculuğun ekipmanı, malzemesi farklıdır. Sizler de kariyer yolculuğunuza sağlam ekipmanla çıkmalı, kendinizi farklı alanlarda yetiştirmelisiniz. Sadece üniversiteden aldığınız eğitim, kariyer yolculuğunuzda yeterli gelmeyecektir. Kendinizi hayat boyu yetiştirmeniz lazım. Kariyer yolculuğunuz boyunca tek zirve olmadığını, birden fazla yol ve zirve olduğunu göreceksiniz.” ifadelerinde bulundu.

“Sosyal hizmet ertelenemez ve sıkı çalışma gerektirir”

Sosyal hizmet alanında çalışanların çok sıkı çalışması gerektiğini belirten Kars, bu alanda acil insani ihtiyaçlar giderildiği için yarına bırakma imkanı olmadığını aktardı. Kars; “21.yy becerileri diye bir kavram çıktı. Bu konuda eğitim, başarı, yetenek, beceriler ve iş deneyimi oldukça önemli. Sosyal hizmet alanı çok sıkı çalışma gerektiriyor. İnsanların yardım ihtiyaçları acildir ve hemen müdahale etmek gerekir. Kariyer satranç gibi stratejik bir hamledir. Satrançta hangi taş olmak isterdiniz ve hangi hamleleri yapmanız gerekir diye düşünerek kariyeri planlamak gerekiyor. Kariyer hemen bir çırpıda en tepede olmak değildir, zamanla ve süreç içerisinde gerçekleşir. Mevlana, ‘Zor diyorsun. Zor olacak ki imtihan olsun’ diyor, bu kolay bir yol değil.” dedi.

“İnsanları sorunlu olarak damgalamadan, sorunlar çözülmeli”

Bilim ve sanatta öncü olan vakıf insanlarını tanımak gerektiğini ifade eden Kars; “Sultan Fatih’in Vakıf Senedinde ‘Şehitlerin yakınları ve muhtaçlar imarethanelerde yemek yesinler’ diye geçer. İmarethaneye gelemeyenler için görevliler kimseler görmeden o kişilerin evlerine bıraksın diye hüküm vardır. Bu çok büyük bir inceliktir, bu güzel örneklerden ilham almak gerekiyor. İnsanları sosyal hizmet alanında ‘sorunlu insan’ olarak damgalamamak lazım. Sorunlarını güzellikle çözmek gerekiyor. Bir sosyal hizmet uzmanı hayatı seven, mücadeleden kaçınmayan, sıcak fakat gerçekçi, peşin hükümlü olmayan kişidir. Yaşadığınız toplumu tanımalı, girişken ve açık fikirli olmalısınız.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)