Depresyon Tedavisinde Aşı Mümkün mü?

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Alper Evrensel “Major Depressive Disorder: Rethinking and Understanding Recent Discoveries” isimli kaynak kitabının yazarları arasında yer aldı. Evrensel, kitapta “Depresyon için Gelecek Vaat Eden Tedaviler” başlıklı bir bölüm kaleme aldı. 


Uluslararası bir yayınevi olan Springer Nature tarafından basılan “Major Depressive Disorder: Rethinking and Understanding Recent Discoveries” isimli kaynak kitap dünya çapında pek çok bilim insanını bir araya getirdi.

Geniş bir yazar ekibinin içinde yer alan Alper Evrensel kitapta, “Vaccination and Immunotherapy for Major Depression (Depresyon için Gelecek Vaat Eden Tedaviler)” isimli bir bölüm kaleme aldı.

Son yıllardaki teknolojik ve bilimsel gelişmeler ışığında depresyonun sebepleri ve tedavi imkanlarını konu alan eserde Evrensel’in yazısı, depresyonun aşı yoluyla tedavi edilip edilemeyeceği konusunu tartışmaya açıyor.  

“Antidepresan aşı umut olabilir”

Aşı konusunun gündemde olduğu bir zamandan geçmekte olduğumuzu vurgulayan Evrensel kitapta değindikleri konuya ilişkin ise şunları söyledi:

“Klasik olarak aşılar her zaman bir mikrobik enfeksiyona karşı geliştirilmiştir. Depresyon gibi bir nöropsikiyatrik hastalık için aşı tedavisinin olabileceği ilk olarak “bilim-kurgu” veya “sahte bilim” gibi görülebilir. Ancak bunun bilimsel temeli çok eski yıllarda atılmıştır. Depresyonun bağısıklık sistemi ile ilişkili (nöroenflamatuvar) bir hastalık olabileceği fikri ortaya atılalı yaklaşık 30 yıl olmuştur. Bu doğrultuda yapılan araştırmalar ışığında ise ilk kez 2012 yılında ‘Antidepresan bir aşı geliştirilebilir mi?’ sorusu gündeme gelmiştir. Bugün için depresyon ile ilişkilendirilmiş bazı mikroorganizmalar mevcuttur. Bu bakterilerin kaynağı ise büyük ölçüde bağırsak mikrobiyotasıdır. Ancak henüz bu alandaki çalışmalar emekleme aşamasındadır. Bu bakterilerin etkinliği net bir şekilde gösterildikten sonra özellikle standart antidepresan ilaçlara ve tedavi yöntemlerine yeterli yanıt vermeyen ve özellikle de tekrarlayıcı depresyon olgularında ‘antidepresan aşı’ bir umut olabilir. Biz de bu makalede bu seçeneğin rasyonelini tartıştık.” diye konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)