3 boyutlu yazıcı ile kişiye özel hap üretimi!

Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen Üç Boyutlu Yazıcılar ve Medikal Uygulamaları etkinliğinde konuşmacı olarak yer alan Üsküdar Üniversitesi Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Öğr. Gör. Muammer Zengin; “3 boyutlu yazıcının sağlık sektöründe bir devrim olarak tabir edilen kullanımlarından biri de kişiye özel hap üretimi yapılması. 3 boyutlu yazıcı sayesinde hapların içine hastalığın derecesine göre farklı malzemeler enjekte ediliyor. Sonuç olarak hap üretim maliyetine katkı sağlanmış oluyor.” dedi. 


“3 boyutlu yazıcılar hayat kurtaracak“

3 boyutlu yazıcıların hayat kurtaracağını ve birçok alanda kullanıldığını dile getiren Zengin; “Sağlık alanında çok hızlı ilerleme kaydeden 3 boyutlu yazıcılarla artık protez kol, ayak, organlar üretilebiliyor, protez diş yapılabiliyor. Sağlık sektöründe bir devrim olarak tabir edilen bir diğer kullanım ise 3 boyutlu yazıcı ile kişiye özel hap üretimi yapılması. 3 boyutlu yazıcı sayesinde hapların içine hastalığın derecesine göre farklı malzemeler enjekte ediliyor. Sonuç olarak hap üretim maliyetine katkı sağlanmış oluyor. Oxford Üniversitesi’nde bilim insanları, gelecekte organların oluşturulması için kullanılacak insan kök hücrelerini 3 boyutlu yazıcı ile üretmeyi başardı. Bu da yakın bir gelecekte, insanların ihtiyaç duyduğu organların üç boyutlu yazıcılarla insan vücuduna uyumlu bir şekilde üretebileceği anlamına geliyor.” dedi. 

“Çocuklar kendi oyuncağını yapabilecek”

3 boyutlu yazıcıların kullanım alanlarının oldukça geniş olduğunu belirten Zengin; “NASA da uzayda yapacağı bazı işlemler konusunda ciddi sıkıntılar çekiyordu. Sonrasında uzayda yerçekimsiz ortamda çalışabilecek 3 boyutlu yazıcı geliştirildi ve bu durum NASA’ya çok fayda sağladı. Eğitiminde baskı ve tasarım konusunda ciddi gelişmeler var, uçak jet motoru tasarımı yapımı için yine 3 boyutlu yazıcılar kullanıldı. 3 boyutlu yazıcı konusundan geleceğe bakacak olursak; çocuklar internetten indirdiği bir üç boyutlu oyuncak verisi ile kendi oyuncağını yapabilme şansına sahip olacak. Evde kullanılan cihazların herhangi bir parçası bozulduğu zaman bu parçayı direk fabrikadan getirmek yerine yalnızca gerekli olan geometri ve malzeme bilgisi için ödeme yapmak yeterli olacak.” ifadelerini kullandı.

“İnovasyonun ivmesi hızlanacak”

3 boyutlu baskı ile ürün inovasyonunun hızlanacağını vurgulayan Zengin; “Yeni otomobil tasarımlarımdan ev eşyalarına kadar geniş bir alanda tasarım sayısı artacak. Dolayısıyla inovasyonun ivmesi de hızlanacak. 3 boyutlu yazıcılar ile üründe yapılabilecek olası bir hata, ürün henüz tasarım aşamasındayken fark edilecek. 3 boyutlu baskı havacılığın geleceğini de belirleyecek. 3 boyutlu yazıcılar, havacılık için kullanılan parça sayısını, parçaların ağırlıklarını da azaltarak verimi artıracak. Günümüzden bir örnek verecek olursak, Çin’de bir şirket dev 3 boyutlu yazıcıları kullanarak atık malzemelerden oluşan ve hızlı kuruyan beton karışımını kullanarak 24 saat içinde 10 müstakil ev inşa etti.” diye konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)