Kadın cerrah olmak konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ve Tıp Öğrenciler Birliği Kulübü işbirliği ile düzenlenen “Cerrahide Kadın’ın Yeri” başlıklı sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Beyin ve Sinir Cerrahisi asistanı Dr. Merve Dumlu, cerrahi alanında kadın olmaya dair deneyimlerini paylaştı. Mesleğinin ilk zamanlarında kendisini doktor olarak görmeyenlerin olduğunu belirten Dumlu, şimdi ise sırf kendisi için gelenlerin olduğunu söyledi.


“Cerrahlığın fiziksel zorluğu kadar psikolojik zorlukları da var”

Cerrahlık alanının mesleki zorluklarından bahseden Dumlu; “Cerrahlığın kolay bir meslek olduğunu söyleyemem. Ön yargılarınız, yapamam dediğiniz, kendinize güvenmediğiniz konular varsa yolun başındayken bırakmanızı, kendinize uygun branşlar bulmanızı tavsiye ederim. İlerlediği zaman bırakamıyorsunuz. Bir günde 12 saat boyunca ayakta kalıp ameliyat yaptığınız oluyor. Bunun dışında psikolojik açıdan da çok zor yanları var. Bir aileye, bir aile ferdinin veya akrabasının ölüm haberini vermek veya öleceğini, beyninde tümör olduğunu, birkaç aylık ömrünün kaldığını söylemek çok zor. Ben yeri geliyor bir günde 3-4 kişiye bu haberi veriyorum. Bu durum zamanla ister istemez normalleşiyor. Mesleğimin ilk yıllarında haberi verdikten sonra kendi odama çekilip ağladığım çok oluyordu. Fakat mesleğin gerektirdiği gibi bu durumlarla baş etmelisiniz, kendinize hâkim olmalısınız. Cerrahlık para için yapılacak ya da yapılan bir meslek değil. Cerrahların çok yoğun bir iş hayatı olmasının yanı sıra yüksek maaşlar aldığı da söylenemez. Cerrahlık, bu gibi hayalleri beklentileri olanlar için uygun bir meslek değil.” Diye konuştu.  

“Bizler kendimizi gösterdikçe ön yargıları kıracağız”

Kadın cerrah olmanın getirdiği zorluklara da değinen Dumlu; “Sadece cerrahide değil her alanda erkekler daha üstünmüş, becerikliymiş gibi görülüyor. Bu bizim toplumumuzda var fakat durum öyle değil. Bunu göre göre anlayacaklar, öğrenecekler. Mesleğimin ilk zamanlarında beni doktor olarak görmeyenler vardı. Şimdi ise sırf benim için gelenler var. Biz kadınlar neden beyin cerrahisini yazmayalım? Kadınlar, dermatoloji veya fizyoterapiyi daha yoğun seçiyorlar. Bunu değiştirmek bizim elimizde. Bizler daha çok sahneye çıktıkça, daha çok kendimizi gösterdikçe insanlar buna alışacak ve ön yargılar kırılacaktır.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)