Öğr. Gör. Yeter Saçlı: “Kulak içi kulaklıklar doğal salgı mekanizmasını bozabiliyor”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde “İşitme Sağlığı” semineri gerçekleştirildi. Odyometri Program Başkanı Öğr. Gör. Yeter Saçlı’nın konuşmacı olduğu online ortamda gerçekleşen seminerin moderatörlüğünü ise Öğr. Gör. Ayşe Aydemir üstlendi. Seminerde işitme sağlığı, işitme kaybı ve erken tanı konularına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunuldu.

“İşitme kaybında erken tanı oldukça önemli”

Öğr. Gör. Yeter Saçlı “İşitme Sağlığı” başlıklı konuşmasında 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nün önemine dikkat çekerek; “Graham Bell, işitme kayıplı bireyler için birçok çalışma yaptı. Bu sebeple Graham Bell’in doğum günü olan 3 Mart, Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak belirlendi. Dünyada 34 milyonu çocuk olmak üzere toplamda 466 milyon kişi işitme kayıplı. Ülkemizde ise 1 milyonu aşkın işitme kayıplı birey var. İşitme kaybının birçok sebebi olabilir. Bunlardan biri de gürültüdür. İşitme kayıplarının yaklaşık üçte biri gürültüye maruz kalma sonucu oluşuyor. Bu şekilde işitme kaybı yaşayanların büyük bir çoğunluğunu ise gürültülü ortamlarda çalışanlar meydana getiriyor. İşitmenin korunması için gürültülü bir iş yerinde çalışanların kulak koruyucu kullanması oldukça etkili bir yöntem. Ayrıca işitme kaybını önlemede, her hastalıkta olduğu gibi, erken tanı da çok önemli.” ifadelerini kaydetti.

“Kulak içi kulaklıklar doğal salgı mekanizmasını bozabiliyor!”

Öğr. Gör. Yeter Saçlı yüksek sesle müzik dinlemenin işitme için oldukça tehlikeli olduğunu belirtti. En çok merak edilen konulardan birinin kulaklık tercihi olduğunu aktaran Saçlı: “Kulak içi kulaklıkla dış kulağa giren materyal, doğal salgı mekanizmasını bozabilir. Kulaklık kullanmak zorundaysak kulak üstü kulaklık tercih edelim. Kulak üstü kulaklıkta dışarıdan gelen sesler daha az duyulduğu için fazladan ses açma ihtiyacı da yaşanmayacaktır.” dedi.

“Kulak çubukları oldukça zararlı ve kullanılmaması gerekiyor”

Kulak çubuklarının oldukça zararlı olduğunu ve kullanılmaması gerektiğini aktaran Saçlı: “Bu çubuklarla kulağın içini görmeden müdahalede bulunarak kirleri daha da ileriye götürüyor ve kulağın tıkanmasına neden oluyoruz. Kulakta kendi kendini temizleme özelliği vardır. Fakat fazla bir akıntı varsa doktora başvurabilirsiniz. Kulaklar suya maruz kaldığında ise bir havlu yardımıyla yüzeysel temizleyebilirsiniz. Kulak çubuklarının kullanımı, çınlamayı da tetikleyebilir. Çınlama önemli bir işitme kaybı bulgusudur ama her çınlama işitme kaybının habercisi değildir. İşitme kaybının tanısıyla birlikte problemin geçici veya kalıcı olduğu anlaşılabilir. Sorun geçiciyse medikal tedavi yapılabilir. Kalıcı durumlarda ise işitme cihazı kullanılmalıdır.” şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)