Ekslibris Önemli Bir İletişim Aracı!

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından “Ekslibris Dünyasından” söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşinin konuğu Belçika Gent Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü Prof. Dr. Martin R. Baeyenes oldu. Baeyenes, çalışmalarında doğaya büyük yer verdiğini ve teknoloji ile doğa arasındaki mükemmel uyumu yakalamak için çalıştığını söyledi.

Programın moderatörlüğünü Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasip Pektaş yaptı.

“Geleneklerin dışına çıkmamayı tercih ediyorlar”

İlk ekslibrisini hocasının zoruyla, yüksek baskı tekniğiyle yaptığını dile getiren Prof. Dr. Baeyenes: “Soyut bir ağaç gravür yaparak katıldığım bir toplantıda kimse benim tarzıma ilgi göstermedi. Genç bir sanatçı için oldukça sinir bozucu bir durumdu. Birkaç yıl sonraki deneyimlerimde yine aynı sonuçları verdi. Deneyimlerimden yeni olanın her zaman halkı korkuttuğu sonucunu çıkarttım. Geleneksel tekniklere bağlı kalındığı çok açıktı. Bu yüzden genç ekslibris sanatçılarının aynı olumsuzlukları yaşamaması için onlara ön ayak olmaya çalışıyorum.” Dedi.

“Ekslibris kelimesi Latin alfabesi dışında evrenseldir”

Ekslibrisin ne olduğunu anlatan Baeyenes: “Kitabın sahibini belirtmek için kitabın ilk sayfasına ekslibris yapıştırıyoruz. Ekslibris yapmak için grafik tekniği kullanıyoruz. Bu nedenle ekslibrise küçük grafik veya mini baskı resim diyoruz. Çoğunlukla bir ekslibris üzerinde ekslibris kelimesini, kitabın sahibinin adını veya baş harfleriyle beraber ‘kütüphanesinden’ anlamına gelen bir ifade kullanıyoruz. Ekslibris kelimesi, Latin alfabesinin kullanmadığı ülkelerde bir evrenseldir.” İfadelerini kullandı.

“En sevgi dolu şey kitaptır”

Prof. Dr. Baeyenes, “Ekslibris tasarlama ve yaratma görevi güzel ve ilginç bir dürtüdür.” diyerek ekslibriste metin ve resmin uyumlu bir kompozisyona oluşturulması gerektiğini vurguladı. Sanatçının sadece kitap sahibinin özelliklerine değil, ekslibris tasarımının sanatsal düzeyine de dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Baeyenes; “Dünyadaki en sevgi dolu basılı şey kitaptır. Kitap her zaman sahibiyle iyi ilişkisi olduğu için hayatta kalır.” Şeklinde konuştu.

“Önünüze çıkan rüzgâra sırtınızı dönmeyin”

Her zaman yeni yolların keşfedilebileceğine ve tüm olasılıkların araştırılması gerektiğine değinen Baeyenes; “Genç sanatçı ve tasarımcılar, aramaya hazır olmak koşuluyla tasarım dünyasında kendi yerlerini bulabilirler. Koleksiyoncular yollarına çıkan yeni rüzgârlara lütfen sırtlarını dönmesinler.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)