Güvenlik Kültürü ve İnsan Faktörleri Konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 36’inci oturumu zoom üzerinden gerçekleştirildi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi, A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Dr. Murat Can Ocaktan’ın konuk olduğu programda “Güvenlik Kültürü ve İnsan Faktörleri” konuşuldu.  


“Güvenlik iklimi net ve daha açık”

Bir kültürün yerleşik olabilmesi için felsefesi olması, o felsefenin ise bir ruh yapısı olması gerektiği sözlerini kaydeden Ocaktan, güvenlik kültürü ve güvenlik iklimi kavramlarını  verdiği örneklerle açıkladı: Dr. Murat Can Ocaktan; “Güvenlik kültürünün tanımında bir organizasyonun sağlık ve güvenlik yeterliliği ile birey ve grup değerlerinin ürünüdür. Yani güvenlik kültürü bir sonuçtur. Güvenlik kültürü tanımı, 1986 Çernobil faciasından sonra kullanılan bir yaklaşımdır. Güvenlik kültürü dediğimiz, normal değerler, tutumlar görüp tanımlanabilirken, güvenlik iklimi bir içsel algıyla görülür. Güvenlik kültürü adı daha güç anlaşılır daha akla yatan nedenleri vardır, güvenlik iklimi daha nettir daha açıktır.” Diye konuştu.

“Sanayi Devrimi ile birlikte korkunç toplumsal sosyal yaralar ortaya çıktı”

Sanayi Devriminin toplumsal sonuçlarına değinen Ocaktan; “Sanayi Devrimleri birbirlerini takip ediyor. 1’inci Sanayi Devrimine bakarsak 18.Yy 1780’lerde klasik bir buharlı enerji kaynağı kullanılmasıyla ortaya çıkan bir dönem. Maden kömürü ve buharın kullanılması hareket gücünü ve makineleşmeyi getiriyor. Makinelerin yaygınlaşması gelişim hızında çok büyük bir artı olarak değerlendiriliyor. Tarım toplumumdan sanayi toplumuna geçişte vahşi bir çalışma ortamı var, çok uzun zaman da devam edemiyor, çünkü Birleşik Krallıkta adada sanayi devrimine yönelik adımlar hızla başlıyor. Madencilik hızla gelişiyor. Fakat kimlerin kaç saat çalıştığını, yaş sınırları gibi bir takım şeyler hakkında bilgi verilmediği için çok korkunç toplumsal sosyal yaralar ortaya çıkıyor.” İfadelerini kaydetti.

 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)