Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “Vicdan bizim iç gözümüzdür”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği programa konuşmacı olarak katıldı. Eğitimci ve yöneticilere yönelik düzenlenen programda “Kötülük, İyilik ve Şeffaflık” başlığı altında değerlendirmelerde bulunan Arıboğan; “Toplum her şeyi gözetleyen bir yapıdır. Her şeyden önce kötülüğü alıkoyan vicdandır. İyiliğe bizi yönlendiren de yine vicdandır. Vicdan bizim iç gözümüzdür.” Dedi. 

“Kötülüğü normalleştirmeyelim”

Yeni dönemde toplumda kötülüğün ayyuka çıktığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Arıboğan; “Kötülüğün ayyuka çıktığını, meşruiyet çağı dediğimiz, her şeyi paylaştığımız bu çağda normalden çok daha fazla dalgalanarak büyüdüğünü çok rahatlıkla hissediyoruz. Hayatımızın ne kadar kötü ve kötücüllerle çevrili olduğunu farkına vardığımız bir şeyle karşı karşıya kaldık. Özellikle dijital ortamda yaygınlaşmış olan ve istihbarat servislerinde bunu çok yoğun kullandığımız söyleyebilirim. Çok ağır travma altında olan küresel bir toplumun milyonlarca insanı kötülüğü normalleştirerek, daha da depresif, daha da travmatik, daha olumsuz dünyası olan insanlara çeviren bir düzenin içerisindeyiz. Kötülüğü daha fazla normalleştirmeyelim.” İfadelerini kullandı.

“Yeni dönemde yeni normlar hâkim”

Yeni nesil gençlere iyiliği anlatmanın güç olduğuna vurgu yapan Arıboğan; “Gençlerin sosyal medyada birbirlerine hakaret etmemesi gerektiğini söylüyoruz. İyi ve kötü değerler tam olarak aktarılmıyor. Dijital platformlarda kötücül bir ilişki mevcutken, biz nasıl olacak da iyiliğin değerini öğreteceğiz? Şu an öyle bir zamandayız ki kimse kimseyle ilgilenmiyor ve bu artık normal kabul ediliyor. Temel mesele ahlaki sorgulama eksiğidir. Bu yeni dönemde ise yeni normlar hâkim.” Şeklinde konuştu.

Vicdan bizim iç gözümüzdür”

İnsanoğlunun kötü olmayı aslında kabul etmediğini, kötülüğün meşru bir sebebi olduğuna değinen Arıboğan; “Toplum, her şeyi gözetleyen bir yapıdır. Ama her şeyden önce kötülüğü alıkoyan vicdandır. İyiliğe bizi yönlendiren vicdandır. Hepimiz iyi olmak isteriz. Kötü olmayı kabul edemeyiz. İç gözümüz gözlemler ve yanlışı, doğruyu ayırt eder. Kötülük belki de iyiliğin var olması için vardır. İnsan kötü olmayı seçiyor ve üstelik utanmıyor. Vicdanına dönüp bakmıyor, bakmayı seçmiyor. Hâlbuki vicdan bizim iç gözümüzdür.” İfadelerini kaydetti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)