İnce: “Başka amaçlarla yapılmış binalar hastaneye çevrilemez”

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER'in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 35’inci oturumu online olarak gerçekleştirildi. “Hastanelerde Yangın Güvenliği” konusunun ele alındığı programın konuğu Kimya Mühendisi, A sınıfı iş güvenliği uzmanı Öğr. Gör. Abdurrahman İnce oldu. Başka amaçlarla yapılmış binalar hastaneye çevrilemez diyen İnce, “Maalesef öyle yapıldığını da görüyoruz. Otel olarak yapılmış birçok binanın hastane binası olarak kullanıldığını görüyoruz.” Dedi.

Başka amaçlarla yapılmış binalar hastaneye çevrilemez”

Uzun yıllardır hastanelerde yangın güvenliği konusunda çalışmalar yapan İnce; “Hastaneler yangına karşı en riskli binalar. Özellikle hastane binalarında tasarım aşamasında yangına karşı güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Başka amaçlarla yapılmış binalar hastaneye çevrilemez. Maalesef öyle yapıldığını da görüyoruz. Otel olarak yapılmış birçok binanın hastane binası olarak kullanıldığını görüyoruz. Bir binanın hastane olabilmesi için o kadar çok nitelik gerekiyor ki daha kazma vurulmadan, tasarım aşamasında diğer mimarlarla birlikte projeye yangın uzmanı gözüyle bakılması gerekiyor. Sonradan bunları yapmak, binaları yıkıp yapmak kadar zor. O yüzden yapılan binalar daha tasarım aşamasındayken hastane binası olarak tasarlanmalı.” Dedi.

“İtfaiye teşkilatlarına ulaşım ve erişim imkânları da bizler için önemli”

İnce, sözlerinin devamında hastanelerin konumlarının çok önemli olduğuna dikkat çekerek; “Hastane yalıtım güvenliğini dikkate alırken aynı zamanda itfaiye teşkilatlarına ulaşım ve erişim imkânları da bizler için önemli. İtfaiye buraya kaç dakikada gelebilir? Hangi cephelerden erişebilir? En yakın itfaiye istasyonu kaç kilometre uzaklıkta? Yoğun trafikte bile ne kadar sürede ulaşabilir? Gibi bilgiler hastane yöneticilerinin ihtiyacı olan bilgilerdir. İkinci ve üçüncü en yakın itfaiye istasyonu bilgilerinin hastane ve acil durum yöneticilerinin planlarında kayıtlı olması lazım.” İfadelerini kullandı.

“Yangında asıl tehlike duman ve zehirli gazdır”

Yangında asıl tehlikenin duman ve zehirli gaz olduğunu belirten İnce; “Yangının maruz bırakacağı duman, zehirli gazlar, boğulma ve zehirlenmenin olduğu yangınları ele aldığımızda zarar görme ve ölümlerin büyük bir çoğunluğu yangının çıkarmış olduğu duman ve zehirli gazlardan kaynaklanıyor. Hastanelerde çalışanlar da binayı kullananlar da sağlıklı insanlardır. Ama hastanelerde aynı büyüklükteki yangının maruz bırakacağı hastaların hareket kabiliyetleri yok. O nedenle hastanelerde risk çok. Bu yüzden hastanelerde kesinlikle iç yangının çıkmaması lazım. Mevzuat ve standartların istediği önlemleri kesinlikle almak lazım.” İfadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)