Uzaktan Eğitim Söyleşilerinin Konuğu Arıboğan Oldu

Üsküdar Üniversitesi ve Torbalı Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği “Uzaktan Eğitim Söyleşileri: Değişen Dünyada Yeni Meslekler ve Kariyer Fırsatları” programı gerçekleştirildi. Programın konuğu İnsan Toplum Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan oldu.


Değişen Dünya Bizim Çok Uzun Yıllardır Kullandığımız Bir Tabir

Değişen dünya konusuna değinen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “Değişen dünya bizim çok uzun yıllardır kullandığımız bir tabir. İçinde yaşadığımız dünya yepyeni bir uygarlık düzenini bize anlatıyor. Uygarlık dediğimiz şeyin özü üretim ilişkilerindeki değişimden kaynaklanır. Yani toprakla mı uğraşıyorsun, makinayla mı uğraşıyorsun, enerji mi kullanıyorsun, dijital ortamda mısın, siber ortamda mısın bunların her biri ve orada üretilen şeyler aslında hayatımızın nasıl şekilleneceğini gösteriyor. Bundan yirmi yıl önce kimseye sosyal medya konusunda uzman olmak ya da sosyal medya mühendisliğinden bahsetmek mümkün değildi. Bugün artık şirketlerin hepsi sosyal medyacı istihdam etmek zorunda kalıyorlar.” İfadelerini kullandı.

Eğitim Verdiğimiz Disiplinler Sanayi Toplumundan Kalmış Disiplinler

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan yeni eğitim sistemi ve üniversitelerin yeni alanlarda çalışmalarından bahsetti. Arıboğan: “Üniversitelerin çoğunda dünyada da böyle eğitim verdiğimiz disiplinler sanayi toplumundan kalmış disiplinler. Yeni alanları yapay zekâyı falan daha yeni yeni açabildik. Çünkü birtakım standartlar var. Yapay zekâ mühendisliği açtığınız zaman mutlaka yapay zekâ konusunda doçentliğini almış profesörlüğünü almış birilerinin olması lazım.” Dedi.

Gelir Adaletsizliğinin Büyük Ölçüde Dengeleneceğini Düşünüyorum

Gelecekteki çalışma prensiplerinden bahseden Arıboğan: “Liberal kapitalizmin ürettiği gelir düzeyleri bir grup insan aşırı zengin, bir grup insanın aşırı fakir olmasına yol açtığı pandemi sonrası dünyada bu gelir adaletsizliğinin büyük ölçüde dengeleneceğini düşünüyorum. Hatta insanlara çalışıp çalışmaması fark etmeksizin bir gelir sağlanabilecek bir proje üzerinde çalışılıyor. Çünkü insan çalışarak gelir elde ediyor. Robotlar çalışacağına göre diyorlar biz ne yapacağız. O yüzden ekonomik dengenin sağlanabilmesi için insanlara belli gelirlerin aktarılması lazım ama bu gelir üretim üzerinden aktarılmayacak muhtemelen.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)