Gazeteci Serdar Turgut: “Terör, ABD’yi içten içe kemiriyor”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Amerika’da Neler Oluyor?” programının konuğu Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı Serdar Turgut oldu. Son dönemlerde Amerika’da yaşanan olaylara dair değerlendirmelerde bulunan Turgut; “Terör Amerika’yı içten içe kemiriyor” dedi. 

“Terör Amerika’yı içten içe kemiriyor

Online gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva Kök Arslan üstlendi. Programa katılımcıların ilgisi yoğun oldu.

Amerika’nın içindeki terör olaylarına değinen Gazeteci Serdar Turgut; “Çok tehlikeli bir noktaya dikkat çekeceğim. Trump’a destek veren insanlar da onlardandır. Bunların kökeni 1995 yılında Oklahoma’da hir bombalama oldu. Yaklaşık 160 insan öldü tek bir bombalamada. Sebebi ise FBI, VAKO diye dini bir grubun etrafını çevirdi ve bunlar silahlı çatışmaya girdiler. Daha sonra Oklahoma bombalanınca da federal bölgelerin bazılarını bombaladı. Bunu anlatmamın sebebi ise Amerika’da terör başladı, bu terör Amerika’yı içten içe kemiriyor. Bugün FBI’ı çok ürküten konu. Biliyorsunuz ki şu anda yurt içi teröre döndüler. Hatırlarsınız bu seçim gecesi bir gerginlikler olmaya başladı o gece FBI dinlemelerine suikast takılmış. O yüzden çok büyük gerginlikler olmuş. Amerikan kongresinin içi askeri kışlaya dönmüş. Çok büyük tehdit var olursa iç savaşa doğru gider. Biden, bunu hafifletmek için elinden geleni yapacaktır. Aynı zamanda Biden’ın bazı yönleri de vardır. Sertliği de açıktır. Obama ve Biden’ın Amerika’nın yönetiminde olduğu zamanlar yurt dışında en çok adam öldürüldüğü zamanlardır. Biden’ın bir şansı kendinden öndeki başkanın Trump olmasıdır. Trump, bugün dünya ile ilişkileri öyle bir bozdu ki şimdi tüm dünya bu işin böyle gidemeyeceğini görmüş durumda. Terör Amerika’yı içten içe kemiriyor” Dedi.

“Amerika derin devlet kavramını Türkiye’den öğrendi”

Habertürk Gazetesi Yazarı Serdar Turgut, derin devlet ve Amerika’nın yeni dönem ilişkilerinden bahsetti. Turgut; “Küreselcilere ben katılmıyorum. Amerika’da bunu bazı gruplar komplo teorisi olarak yapmak üzere kullanıyor. Amerika’da derin devlet kavramı yoktu. Derin devlet kavramını Amerika Türkiye’den öğrendi. Küreselciler böyle karanlık işler yapanlar değildir, Amerikan devletidir. Amerika bir süper güç gereği kendi çıkarlarını dünyada güç kullanarak ve konuşarak yapmaya çalışacaktır. Karşısındaki düşmanı belirleyecektir. Amerika’da şu anda atılan ulusal güvenlik kadrolarına bakarsak Amerika’nın Çin ile İran ile ve Türkiye ile ne yapacağını okuyabiliriz. Çin için denilen şu; Trump döneminde Amerikan dış işleri Çin’i stratejik rakip olarak görüyordu, Çin ile konuşalım diyorlardı. Şimdi Jhon Cery iklim değişiklikten yetkili olarak atandı. Beyaz sarayda ve ulusal güvenlik komitesi altında olacak. Amerika’da en önemli kararların alındığı bir bölüm var. Beyaz sarayda içinde yer alacak Jhon Cery o konumdan orda olmasının Çin ile ilişkilerinin nereye gideceğini gösteriyor diyorlar. İklim değişikliği konusunda Amerika’nın Çin olmadan adım atması mümkün değil. Orada görüşmeler başlatılıp iyi ilişkiler götürülecek diğer konularda da konuşulup rekabet sürdürülecek. İran ile nükleer anlaşmayı tekrar yapacaklar.” İfadelerini kullandı.

“Biden’ın görevi tek Amerika yaratmak”

Serdar Turgut Amerika’nın içindeki bölünmelerden bahsederek, Biden’in izleyeceği yolu değerlendirdi.

Turgut: “Amerika’ya New York veya Los Angeles’tan bakarsanız ayrı bir Amerika görürsünüz. Alabama’dan bakarsanız ayrı görürsünüz. Liberal eğilimli şehirlerde panik yaşanıyor. Bu şekilde giderse yaşanan olayların tüm Amerika’da olacağı düşünülüyordu. Amerika’nın güneyindeki şehirlerde ise Trump’a tapıyorlardı. Ve şimdi çok şaşırtıcı şekilde ikiye bölünmüş bir Amerika var. Biden’ın görevi tek Amerika yaratmak çünkü bunu yapacak imkânlar var. Büyük bir ihtimalle iki defa yenilgi almış olan Trump’a böyle giderse bir daha seçim hakkı verilmeyecek. Bir de Biden ve Trump hakkında dava açılırsa ben eski başkanların yaptığı gibi af getirmem dedi. Biden dedi ki bitmemiş bir dava var. Burada Trump’ın içeri atılmasına imkân yok ama genel mahkemelerde açılmış davalarda hapse gire bilir. Monachil savcılığı çok büyük yolsuzluklara bakan bir savcılıktır. Trump hakkında dava hazırlıkları var hem yolsuzluk vergi kaçakçılığı gibi Trump’ı hapse atarlar ise Biden af getirmeyecektir.” Şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)