“Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri” Programının 13’üncüsü Gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ergoterapi Yüksek Lisans Öğrencilerinin Prof. Dr. Sevda Asqarova öncülüğünde düzenlediği “Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri” programının 13’üncüsü düzenlendi. Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi bölümü öğrencilerinden Berkay Karpuz’un moderatörlüğünü üstlendiği programda Ergoterapi Müdahalelerinde beş farklı alanda sunumlar gerçekleştirildi.

“Uykunun bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri daha da önem kazandı”

Erg. Özgenur Vural: Covid-19 Sürecinde Adeviz Kapsülit Geçiren Bireylerde Ergoterapistin Uygulaması Gereken Aktiviteler Başlığı altında konuştu. Vural: “Koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimiz şu günlerde uykunun bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri daha da önem kazanmıştır. Bağışıklık sisteminin hücreleri uyku sırasında çoğalma, yenilenme ve iyileşme özelliğine sahiptir. 

Bu hücrelerin yenilendiği en iyi zaman ise gece uykusudur. Yeterli uyku alan bedenimiz koronavirüs dahil birçok mikroorganizmaya karşı korunmada yeterli dirence sahip olur. Ayrıca uyku esnasında salgılanan melatonin, serbest radikaller ve toksinlerle savaşmaya yardımcı olur. Yeterli kadar uyumadığınız takdirde hücreler yenilenmediği için bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve bu da hastalıklara karşı davet çıkarabilir.” İfadelerini kullandı.

“Tele sağlık ve tele rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç da oldukça arttı”

Erg. Serenay Şengül Ergoterapi ve NPL yaklaşımlarıyla Covid-19 sürecinde yetişkin eğitimi konusuna değindi. Şengül: “Özellikle bu konuyu tercih etmemin sebebi biliyorsunuz ki yaklaşık 8-9 aydır ülkemizde ve dünya üzerinde pandemi süreci ile mücadele etmekteyiz. Ve bu süreç sağlık çalışanları ve sağlık programlarına ihtiyaç duyan hastaların hizmetlerden yararlanmalarını sekteye uğrattı. Tele sağlık ve tele rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç da oldukça arttı. Bu hizmetleri sağlarken bizler de yetişkinlerle çalışırken iletişimin nasıl olması gerektiği, yetişkin eğitiminde dikkat edilecek konular ve modeller üzerine bilgiler vermek istedim. Nero linguistik programlama aslında kişisel mükemmelliğin sanatı ve bilimidir. Dış dünyadan edindiğimiz deneyimleri beş duyumuzla nasıl bir süzgeçten geçireceğimizi ve arzuladığımız sonuçlara ulaşmak için nasıl kullanacağımızı konu alır.” Dedi.

Yeni doğanda erken doğum son senelerde çok artan bir durum

Pandemi sürecinde yeni doğanda Ergoterapi müdahalelerinde önlem konusunu ele alan Erg. Mustafa Karaaslan: “Yeni doğanda erken doğum son senelerde çok artan bir durum. Pediatri alanında çalışan ergoterapisler için ince motor ve kaba motor becerileri ilerleyen süreçlerde en büyük yaşadığımız problemler olarak karşımıza çıkıyor. Prematüre bebekler 37 haftadan daha az olan bebeklerde kullanılan bir terimdir prematüre bebekler, büyüme ve bilişsel gelişimdeki engel engeller dahil olmak üzere kısa ve uzun vadeli komplikasyonlar açısından daha büyük risk altındadırlar. İki yaşına kadar bu çocuğun problemlerini tespit etmek ve ilerleyen süreçlerde tedavisine yoğunlaşmak için ergoterapislerin, fizyoterapistleri ve nörologların disipline olarak çalışması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Geriatrik bireylere aktivite önerileri

Erg. Gülin Gürsel Pandemi döneminde evde kalan geriatrik bireylere aktivite önerileri konusuna değindi. Gürsel: “Aktivite dediğimiz şey birey tarafından bir hareket ya da görevin yerine getirilmesi ve işlevselliğin bireysel yönüdür. Aktivite deyince katılımı söylememek olmaz çünkü bunlar aslında bir olan şeyler ayrılamazlar. Katılım dediğimiz şey ise bir yaşam durumuna yani sosyal hayata iştirak etmeyi ifade etmektedir. Bizler de sosyal canlılar olduğumuz için bu iki tanım gerçekten çok önemlidir. Yaşantımızda aktivitelerimizi gerçekleştirmemize engel olan her durum, yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple bu zor dönemlerde anlamlı aktivitelerde bulunuyor olmamız, yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir. Ve bizi çok iyi yerlere getirir.” Dedi.

“İnteraktif metronom hem değerlendirme hem de tedavi aracıdır”

Karantina sürecinde rehabilitasyonda interaktif metronom terapi konusunda konuşan Erg. Asiye Gacav: “İnteraktif metronom biliş, dikkat, odak, dil, yürütücü işlevler, motor ve duyusal becerileri geliştirdiği kanıtlanmış terapi yöntemidir. İnteraktif metronom danışanların tüm vücut hareketlerini bir eğitime göre senkronize etmesini sağlar. Hem değerlendirme hem de tedavi aracıdır. İnteraktif metronomun bileşenleri üç parçadan oluşuyor birincisi interaktif metronomun yazılımının bulunduğu bir bilgisayar, ikinci olarak işitsel geribildirim için kulaklık, üçüncüsü ise tetikleme cihazdır.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)