Stigma Kavramı Hem Bireyi Hem Toplumu Etkiler

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen “STIGMA” etkinliğinin konuğu Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Önder oldu. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte Stigma kavramına dair pek çok bilgi paylaşan Uzman Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Emin Önder, öğrencilerin sorduğu sorulara da yanıt verdi.

“Stigma kişinin dışlanmasına yol açan olumsuz tutumlardır”

Prof. Dr. Mehmet Emin Önder, son yıllarda yapılan çalışmalarla eğitimin özellikle psikiyatrik bozukluklarla ilgili bilgilenme sürecinin stigma üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu dile getirdi. Önder, Stigmanın iz, leke, damga gibi kelime anlamları olduğunu özellikle on sekizinci yüzyılda Amerika’da kovboyların sığırları arasında kullandıkları damgalarla kendilerine ait ayrıştırma sürecine girdiklerini anlattı. Stigmanın kavramsal olan damgalanma anlamanın dışında kişinin dışlanmasına yol açan olumsuz tutumlar olduğuna vurgu yapan Önder, stigmanın birey dışında toplumu da etkileyen önemli bir kavram olduğunun altını çizdi.

“İnsanlar belirli azınlıklarla toplum içerisinde var olmaya çalışıyor”

AIDS gibi bazı hastalıkların mutlaka gizlenen özellikler taşıdığını belirten Önder, kişilerin bu gibi hastalıkların herkes tarafından bilinilmesini istemediklerini çünkü toplum içinde bilindiği zaman kendilerinin farklılaştırarak kişiler arası ilişkide bulunacaklarını bildiklerini dile getirdi. Yine bazı ideolejileri de bunun içinde örnek verebiliriz diyen Prof. Dr. Mehmet Emin Önder, bir dönem Alman Nazizminin var olduğunu fakat bir dönem sonrası kendilerini saklama eğilimlerinde bulunduklarını ve yine dini inançlarında bu grup içerisine girebildiğine vurgu yaptı. İnsanların belirli azınlıklarla toplum içinde var olmaya çalıştığını dile getiren Önder, bütün bu kişilerin belli ölçüde sosyal damgalanmada görünürlük ve gizlenebilirlik açısından sıkıntı yaşadığının altını çizdi.

“Filmler de oldukça etkili”

Filmlerin stigma üzerinde son derece fazla etkisi olduğunu dile getiren Önder;  “Korku filmlerinde sorunlar yaşayan insanların davranışları sergileniyor filmi seyreden insanların kafasında o karakterlerin tehlikeli olabileceği düşüncesi oluştuğu zaman ona benzer birtakım davranış gösteren kişilerinde aynı şekilde tehlikeli olabileceklerini düşünmeye başlarlar bu yüzden etkisi büyüktür.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)