12. Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri Etkinliği Yapıldı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ergoterapi Yüksek Lisans Öğrencilerinin Prof. Dr. Sevda Asqarova öncülüğünde düzenlediği “Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri” programının 12.’si düzenlendi. Berkay Karpuz’un moderatörlüğünde gerçekleşen, farklı alandan birçok konuşmacının katılım gösterdiği programda pandemi döneminde tıbbi sosyal hizmet alanı, fiziksel aktiviteler, otizmli çocuklara yaklaşım, pek çok alanda değerlendirmeler yapıldı.

“Tıbbi sosyal hizmet bireyin aile ve sosyal çevresi üzerinde yoğunlaşmaktadır”

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi bölümünden 2019 yılında mezun olan Ergoterapist Rabia Bulut tıbbi sosyal hizmet alanında değerlendirmelerde bulunduBulut, “Tıbbi sosyal hizmet, bireyin aile ve sosyal çevresi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu yaklaşım hastalık bağlamındadır ancak konuya sağlık açısından yaklaşılmasında yarar vardır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı tanımlamada sağlık ‘fiziksel, sosyal, ruhsal yönlerden tam bir iyilik halidir’ hastalık ile sağlık birbiri ile ilişkili olup aralarındaki çizgiyi belirlemek neredeyse imkânsızdır. Tıbbi sosyal hizmet uzmanlarının ortak amaçları sağlığı korumak, yeniden düzenlemek ve çok disiplinli ekip üyeleriyle beraber çalışmaktır. İnsan sağlığını fiziksel, psikolojik, duygusal boyutlarıyla ele alır ve bütüncül bir yaklaşım sunar.” Şeklinde konuştu.

“Fiziksel aktivite koronavirüs krizi sırasında önemli bir strateji olarak bildiriliyor”

Üsküdar Üniversitesi 2020 Ergoterapi bölümü mezunu Ergoterapist Uğur Arslan ‘Covid-19 süresince fiziksel aktiviteye ilişkin araştırmalar ve buna yönelik ergoterapiler kapsamında değerlendirmelerde bulundu. Arslan, “Bildiğimiz üzere zorlu bir pandemi sürecinden geçiyoruz her sağlık çalışanına olduğu gibi bizlere de önemli görevler düşmekte. Fiziksel aktivite koronavirüs krizi sırasında önemli bir strateji olarak bildiriliyor. Fiziksel olarak daha aktif insanların duygu durumu, bilişsel durumları ve stresle başa çıkma yöntemlerinde daha iyi oldukları görülüyor. Bu kadar önemli bir yöntemken pandemi sürecinde fiziksel aktivitelerde bir azalma görüldü. Buda süreli fiziksel hareketsizliğin olumsuz etkilerini meydana getirdi. Önlem olarak fiziksel aktivitelere ek olarak beslenmeye dikkat etmek gerekiyor, arkadaşlarla online olarak görüşerek psikolojimizi yerinde tutmamız gerekiyor.” Dedi.

“Anne babalar çocuğun terapisinde en önemli aktörlerdir”

Floortime Terapisti ve Odyolog Büşra Özkan otizmli çocuklar için uygulanan ilişkiye dayalı terapi yönteminden bahsetti. Özkan “Çocuğun gelişimsel olarak nerede olduğunu anlamak tedavi programını planlamak için önemlidir. 6 tane fonksiyonel duygusal gelişim basamağına sahibiz. Çocuklar düşünsel ve duygusal olarak büyürken öğrendikleri gelişimsel kapasiteleri bu basamaktadır. Anne babalar çocuğun terapisinde en önemli aktörlerdir. Çocuğun gelişimsel eksikliklerinin tespiti için ebeveyn-çocuk ilişkisi hayati önem taşır.” Şeklinde konuştu.

“Pandemi sürecinde yaşam kalitemizi nasıl arttırabiliriz?”

 Ergoterapist Veysel Özkök ‘evde hayat var’ formatı kapsamında yaşam kalitemizi arttırmaya yönelik ergoterapi müdahalelerine değindi. Özkök “Pandemi sürecinde yaşam kalitemizi nasıl arttırabiliriz? Bunu öncelikle güne erken başlayarak yapabiliriz. Pandemi süreci öncesinde çalışma hayatında veya okula gitme sürecinde hangi saatte uyanıyorsak tekrardan o saatte uyanmak bilişsel yapının pandemi öncesi sürecimizde oluşturmuş olduğu adaptasyon, simülasyon ve dengeleme gibi süreçleri tekrardan şema dahilinde hatırlayarak eski düzenimize geri dönmemizi sağlıyor. Beslenmede duygu durumuna etki eden stresten kaynaklanan hasarları engellemek için aminoasitlerin tüketilmesi kişinin biyolojik sağlığında ve bilişsel sağlığında ekstradan iyilik hali gösteriyor. Spor yapmakta, fiziksel olarak bizi tamamlarken hobi edinmek, doğru insanlarla etkileşim içinde bulunmak, not tutmak, ertelemeyi bırakmak ve hedefler oluşturmak da yaşam kalitemizi arttırmaya yönelik çalışmalardır.” Dedi.

Çocuklarla kaliteli zaman geçirmeyi başka şeylerden fedakârlık etmek şeklinde düşünmeyin…

Çocuk gelişimci Gamze Yardım, pandemi süresince çocukların aile bireyleri ile iletişimini güçlendirecek aktivite önerilerinden bahsetti. Yardım“Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun onlarla sağlıklı sohbet etmenizin anahtarı birey olduğunu unutmamanızdır. Konuşurken onları düzeltmek, sınırlandırmak, çocuklarınız için odaklanmış ve pozitif ilginin kıymetini anlamanın yanı sıra samimiyetsiz ve şikâyet ilgisi gelişir ve onların sevgiye ihtiyacını karşılamaz. Çocuklar hakkında ne hissettiğinizi onlarla iletişiminizdeki davranışlar sayesinde anlar. Önemli olan tek şey sevginin davranışsal şekillerinin basitçe fiziksel temas, kaliteli zaman, hizmet eylemleri ve olumlu sözler olduğunu hatırlayın yeter. Paylaşılan zaman bölünmeyen ve odaklanan ilginin en güzel halidir çocuğunuz büyüdükçe onunla kaliteli zaman geçirme süreci de farklılaşacaktır. Çocuklarla kaliteli zaman geçirmeyi başka şeylerden fedakârlık etmek şeklinde düşünmeyin aksine zamanınızı birlikte paylaşıyor olmak iletişiminizdeki samimiyeti ve sorumluluk bilincinin her iki taraf içinde gelişmesine yardımcı olacaktır.”

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)