Girişimcilik ve Motivasyon Konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Markalı Dersler Girişimcilik Seminerleri-2” etkinliğinin konuğu Kanada Lemon Tree Restaurantları Kurucusu Cüneyt Uğurluoğlu oldu. Akıl paraşüte benzer açılmadığı takdirde çalışmaz diyen Uğurluoğlu, “Zoru seçersen rahat, rahatı seçersen zor yaşarsın, zoru seçin ve boş zamanınız olmasın, boş zamanınız varsa Allah yardımcınız olsun” Dedi.

“Girişimcilik Motivasyonları” konulu seminerin koordinatörlüğünü ise Genç Beyinler Akademisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Nebiye Yaşar ve İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dinçer Atlı üstlendi.

 Akıl paraşüte benzer, açılmadığı takdirde çalışmaz.

Girişimcilik hikâyesinden bahseden Uğurluoğlu; “Girişimcilik ruhu deyip çok büyük bir şeye sığdırmayalım. Çünkü girişimcilik ruhu yaratılmıyor, ihtiyaçtan doğuyor. Yani ihtiyaç vardı, girişimci oldum. Çünkü ben bazı şeylerde sert karar alan, sözümü tutan ve sorumluluklarımı kovalayan bir çocuk olarak yetiştirildim. Etik ahlaki değerlere, değer veren bir ailede yetiştim. O yüzden de erken evlendim. İlk girişimcilik mecburiyetim ihtiyaçtandı. Daha sonraki aşamalarda tecrübe edinmiş oldum. Her zaman şunu söylerim ‘Akıl paraşüte benzer, açılmadığı takdirde çalışmaz.’ Paraşütü mecburiyetten de açabilirsiniz, isteğiniz doğrultusunda da açabilirsiniz. Çünkü çakılacaksınız, açmazsanız eğer. Bunun bir alternatifi yok. O yüzden öncelikle çocuklara kelimelerin değerlendirilmesini öneriyorum. Mesela edebiyatta bilim isimdir. Ama benim için bilim fiildir. Çünkü fiilin içindeki kapsam mı önemli yoksa onun tanımladığı değer mi önemli. Ama benim için bilim bir fiildir. Neye, nasıl baktığınızla alakalı bir şey. Sorgulamak gerekiyor. Sorgulamıyorsan eğer, paraşütü açmıyorsun demektir.” İfadelerini kullandı.

 Ne kadar bilgi, o kadar gelir

Girişimciliğin maddi yönünü ele alan Uğurluoğlu; Ticarette başlangıç için gerekmeyen tek şey paradır. Yani ticaretten bahsetmeyelim, girişimcilikten bahsedelim. Ne olursa olsun. İlk insanlardan bugüne kadar gelen süreç içerisinde para ne zaman hayatımıza girmiş diye analiz yapsınlar. Kendi iç eğitimleri ve kendi beyin ölçekleriyle elde edecekleri bir gelir para dengesi sistemi kurulmaya çalışılıyor. Ne kadar bilgi, o kadar gelir. Bakın para da demiyorum. Paraya ihtiyaç olmadığını ispatlayabilirim. Bir girişim için öncelikle ihtiyaç olunan tek şey, istemektir. İstemek, başarmanın yüzde 90’ı. Yüzde 10’u da içinizde o vasfın olması. Bütün insanlar yönetici olarak doğarlar. Bütün insanlar CEO olarak, lider olarak doğarlar. Almış oldukları eğitim onları köreltir. Benim bu noktaya gelmemde birçok hocamın çok katkısı vardır. Birçoğunun da daha iyi yere gelmemde çok büyük engeli vardır. Bazı fikirlerle senin yeteneklerin körelir. Ticari yetenekleri körelten teorik bilgilerin aşırı yüklenmesi ve teorik bilgilerin aşırı derecede ilahlaştırılmasıdır.” Dedi.

 Girişimciliğin en önemli şeyleri, kendine inanmak ve kendini satabilmektir

Etik olma konusuna değinen Uğurluoğlu; İlk girişimim mecburiyetten başlayan bir girişimdi. Bu yüzden çok kapı çalmam gerekiyordu. Mecburdum ama zevkle yapıyordum. Girişimciliğin en önemli şeyleri, kendine inanmak ve kendini satabilmektir. Buradaki satmak, fikirlerinizin başkaları tarafından anlaşılabilir hale gelmesidir. Fikirlerinizi satabiliyor musunuz, önemli. Fikirlerinizin inandırıcı olması gerek. Fikirlerinize siz bile inanmamışsanız, zaten kimseyi inandıramazsınız. Mesela birçok holding, CEO’su etik olmadığı için batmıştır. O yüzden etik olmak, ahlaki değerlere saygı duyarak çalışmak, çaba sarf etmek gerekir. Girişimcilikte beyaz ve şeffaf olmak gerekir. Her şeyi beyaz ışık altında yapmak gerekir. Temizlik gözle görülmeli. İstiyorsan hırs, kin, nefret olmaz. Bembeyaz olmanız lazım. Şeffaf ve temizlik senin girişimciliğindeki değerlerle beraber çok fazla kabul görüyor. Dedi.

 Zoru seçersen rahat yaşarsın, rahatı seçersen zor yaşarsın…

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Uğurluoğlu; “Ne istiyorlarsa gitsinler kapılarını çalsınlar. Ben bunu istiyorum, para da istemiyorum deyip içeri girin ama isteyin. Zoru seçin ve boş zamanınız olmasın. Boş zamanınız varsa Allah yardımcınız olsun. Şunu unutmayın zoru seçersen rahat yaşarsın, rahatı seçersen zor yaşarsın.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)