Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “Acıları, Merhamet Temelli Ahlak Azaltır”

Üsküdar Üniversitesi İnsan Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Rusya Müslümanları Federasyonunun Moskova’da düzenlediği ‘XVI. Uluslararası Müslüman Forum’una konuşmacı olarak katıldı. Pandemi nedeniyle online düzenlenen toplantının bu yılkı başlığı “Karşılaşma Kültürü: Pandemi çağında dini ahlak” oldu. Özdemir, “Dünyada yaşanan sıkıntıları ve acıları ancak merhamet, şefkat ve adalet temelli bir ahlak azaltabilir” İfadelerini kullandı.

“Pandemi hepimizi daha duyarlı hale getirdi”

40’dan fazla ülkeden bilim insanlarının ve dini liderlerin katıldığı toplantıda, Prof. Dr. İbrahim Özdemir “Merhamet: Yeni Bir Ahlak Önerisi” tebliği ile katıldı.

“Dünyaca yaşanan pandeminin hepimizi daha duyarlı hale getirdiğini belirten Özdemir, “Bu dönemde, bencil, çıkarcı, ayrıştırıcı ve ötekileştirici dil ve ahlak yerine; tüm insanlara ve tüm canlılara karşı saygı, sevgi ve koruyucu bir ruhu aşılayan merhamet ahlakına ne kadar ihtiyaç olduğunu anladık.” Dedi.

“Dünyada yaşanan sıkıntıları ve acıları ancak merhamet azaltabilir”

Özdemir şunları söyledi: “Merhamet Kur’an’ın anahtar kavramlarından birisidir. Allah “rahmetim, her şeyi kaplamıştır” der. İslam Peygamberi “âlemlere rahmet” olarak gönderilmiştir. Bundan hareketle, Müslümanların merhamet temelli bir yaklaşımı benimsemeleri gerekir. Her tür maddi, ekonomik ve siyasi çıkarın ötesinde hiçbir şey beklemeden; merhamet ve şefkatle insanlara ve hayata bakmaya çok ihtiyacımız var. Dinimizde olan ve kültürümüzde güçlü olarak tezahür etmiş bu damarı anlamak ve hayata geçirmek durumundayız. Dünyada yaşanan sıkıntıları ve acıları ancak merhamet, şefkat ve adalet temelli bir ahlak azaltabilir. Bugün bize düşen en önemli görev dünyayı değiştirmeden önce kendimizi değiştirmektir. Başka bir ifade ile değişeme kendi iç dünyamızdan başlamamızdır. Allah'ın ahlakıyla ahlaklanmak; O'nun sıfatlarıyla sıfatlanmak, müminlerin ilkesi olmalıdır.” Şeklinde konuştu.

“Merhamet ahlakında hayvanların hakları, insan hakkından daha mühimdir”

Prof. Dr. Özdemir merhamet ahlakının yetimlerin başını okşamakla başladığını ve canlı olan her varlığa uzandığı ve kucakladığını vurgulayarak; “Merhamet ahlakında hayvanların hakları, insan hakkından daha mühimdir. Ağzı, dili olmayan, yaşadıklarını dile getiremeyen hayvanlarla olan ilişkilerimizde merhametle hareket etmeye mecburuz.”

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)