Prof. Dr. Sinan Canan ile “İnsanın Fabrika Ayarları” söyleşisi yapıldı…

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi söyleşileri kapsamında “Sinan Canan ile İnsanın Fabrika Ayarları” etkinliği gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Prof. Dr. Sinan Canan; “İnsanı anlamak, insanı tedavi etmenin birinci aşamasıdır.” Dedi. 

“Bugünkü tıp uygulamalarında kronik hiçbir hastalığın tedavisi yok”

“İnsanı anlamak tedavi etmenin birinci aşamasıdır” diyen İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğr. Üyesi, Nöropazarlama Anabillim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Canan; İnsan doğru bir şekilde anlaşılmadığında hastalıklarda da hastalıkların tedavilerinde de doğru bir yol alınamaz. Tıp fakültesi bitirmeye gerek yok normal bir hayat yaşayıp herhangi bir sağlık problemi yaşayan ve bir şekilde tıbbi tedaviye başvurmuş olan herkes genellikle ilaç tabanlı bir tıbbi uygulama sistemimiz olduğunun fark edecektir. Bu konuda Tıp Fakültesi öğrencilerini şoke eden bir gerçek var. Bugünkü tıp uygulamaları içerisinde kronik hiçbir hastalığın tedavisi yoktur, tedavisi yok deyince çok etkin yöntemler var tabii ki fakat iyileştirme ya da tedavi dediğimiz şey bundan farklıdır, hastalık unsurunu ortadan kaldırabilmektir.” Dedi.

“Değiştirdiğimiz çevrede yaşamak zorunda olan tek canlı türüyüz”

Sözlerinin devamında insan biyolojisi ve geçmişine değinen Canan; “Biz bugün insan olarak kendi kendimize değiştirdiğimiz çevrede yaşamak zorunda olan tek canlıyız ve bu değiştirme sürecinde bir politikamız var. Yaptığımız şeyleri yapabildiğimiz için uygulamaya geçtiğimize lazım olup olmadığını düşünmüyoruz. İnsan eskiden tabiatın sunduklarıyla yetinmek ve dengede olmak zorundaydı. Şimdi yapabileceği her şeyi yaptığı için bollukların içinde seçim yapamayan, ne yiyeceğini, nereye gideceğini şaşırmış bir garip canlıya dönüşmüş bir vaziyette. Ama biyolojisi 200 bin sene önceki atasıyla aynı.” İfadelerini kullandı.

“İnsanın Fabrika Ayarları tüm problemleri kapsıyor”

Canan, İFA(İnsanın Fabrika Ayarları) isimli kitabından bahsederek; “Bugün modern hayatta yaşadığımız sorunların neredeyse tamamı insanın orijinal, biyolojik ve doğal ayarlarıyla kendi kurduğu medeniyet içerisinde yaşamak zorunda kaldığı uyumsuzluklarından kaynaklanmaktadır. Bu sebeplerden ötürü kitabımın adı ‘İnsanın Fabrika Ayarları’. İnsanın Fabrika Ayarları beş şıktan oluşuyor ve bu beş şık tüm problemleri kapsıyor.” Şeklinde konuştu.

“Yıkılamayan teori güçlenir”

Bütün başarılı bilimsel teorilerin çok uzun süreli çürütmelere dayanan teoriler olduğuna vurgu yapan Canan; “100 yıldır Einstein fiziğini çürütmeye çalışıyoruz. Kuantum fiziği çürüse de makro âlemde Einsten hâkimdir. Bilimsel teorilerin bir özelliği vardır. Teorileri yıkmaya çalışırsınız ama yıkamazsanız teoriler güçlenir. Eğer teorilerin aleyhine bir kanıt bulursanız yeni bir teori ortaya çıkar.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)