Beslenme Ve Mikrobiyata İlişkisi Programı Gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Beslenme ve Mikrobiyata İlişkisi” programı gerçekleşti. Zoom üzerinden gerçekleştirilen programın konuğu Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. Keziban Çördükçü oldu. 

İnsan Mikrobiyatası Nedir?

İnsan mikrobiyatasının ne olduğuna dair bilgiler veren Öğr. Gör. Keziban Çördükçü; “İnsan mikrobiyatası, insanın vücudunda yaşayan ve insan hücresi olmayan bakteri, virüs ve protozoa ailesinin tamıdır. İnsan mikrobiyatasının başta sindirim sistemi olmak üzere; deri, genitoüriner sistem ve solunum sistemine kanalize olmuştur. Sindirim sisteminin çok geniş bir yüzey alanı olduğu için ve mikroorganizmalar için zengin besin öğeleri içerdiğinden dolayı kolonazyon için çok uygun bir ortamdır.” İfadelerini kullandı.

Mikrobiyata nasıl oluşur?

Çördükçü, mikrobiyatanın oluşumundan bahsederek; “İnsanda sindirim sistemi mikrobiyatası doğumdan hemen sonra oluşmaya başlar. Bebeklerde doğum şekli mikrobiyatanın şekillenmesi için çok önemlidir. Vajinal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde sağlıklı intestinal mikrobiyata gelişirken, sezaryen doğumlarda ise bebeğin intestinal sistem mikrobiyata kompozisyonunun deri floransına benzer şekilde oluştuğu biliniyor. Sağlıklı bir mikrobiyatanın gelişimi için probiyotikler, prebiyotikler, sinbiyotikler ve bitki liflerine yani posalara ihtiyaç vardır.” Dedi.

Beslenmenin mikrobiyataya etkisi

Beslenme ve mikrobiyata ilişkisi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Öğr. Gör. Keziban Çördükçü; “Besin alımı ve bağırsak mikrobiyatası arasında karşılıklı ve güçlü bir etkileşim olduğu bilinmektedir. Araştırmalara göre bu konuda bazı besinlerin rolünün daha büyük olduğu gösteriliyor. Mikrobiyatayı etkileyen ilk diyetsel etmen anne sütü almaktır. Çünkü bebeklerde bağırsak mikrobiyata oluşumunu etkileyen en önemli etmenlerden birinin anne sütü olduğu kabul edilmektedir.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)