Neden akıllı ilaç?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Akılcı İlaç Kullanımı Semineri” gerçekleştirildi. Seminerde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri Bölümü Öğr. Gör. Zehra Betül Kıngır konuşmacı olarak yer aldı.

“Akılcı ilaç kullanımında sorumluluk sahibi taraflar var”

Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmelerini akılcı ilaç kullanımı olarak tanımlayan Kıngır; “Akılcı ilaç kullanımında sorumluluk sahibi taraflar vardır. Bu taraflar ise eczacı, hekim, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta ve hasta yakını, üretici, düzenleyici ve diğer unsurlardır.” Şeklinde konuştu.

“Tanı ve tedavi yöntemi önem arz ediyor”

Akılcı ilaç kullanımında tanı ve tedavinin önemine dikkat çeken Kıngır; “Öncelikli olarak yapılması gereken şey hastanın probleminin tanımlanmasıdır. Hekim tarafından doğru teşhisin konulması, ilaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tanımlanması, tedavinin gerçekleşebilirliğinin ve maliyetinin değerlendirilmesi ve en sonunda da tedavi başarısı ile hasta uyumunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Akılcı ilaç kullanımında tanı ve tedavi yöntemi önem arz ediyor.

Tüm bunların yanı sıra eğer ilaçla tedavi uygulanacaksa hastaya uygun ilaçların seçimi, çoklu ilaç kullanımında etkileşimlerin öngörülmesi, güncel tanı ve tedavi kılavuzlarının esas alınması ve hasta/hasta yakınının tedavi hakkında bilgilendirilmesi çok önemli.” İfadelerini kullandı.

“Özel gruplara dikkat edilmesi gerekiyor”

 Akılcı ilaç kullanımında özel gruplar olduğuna değinen Kıngır; “Bu gruplarda ilaç kullanımına daha da dikkat edilmesi gerekiyor. Akılcı ilaç kullanımında özel gruplar çocuklar, yaşlılar, hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalar, kronik hastalığı olanlar ve ilaç veya besin alerjisi olanlar oluşturuyor.” Dedi. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)