Madde bağımlısı çocuklar ve sorunları konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından madde bağımlısı çocuklarla soysal çalışma etkinliği düzenlendi. Madde bağımlısı çocuklar ile yaşadıkları sorunların ele alındığı programın moderatörlüğünü Kemerburgaz - Ağaçlı Koruma, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Mahir Han üstlendi.

Han: “Yapılan her çalışma bizim için çok önemli”

“Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Madde Bağımlısı Çocuklarla Sosyal Çalışma; İstanbul / Ağaçlı Örneği” başlıklı online gerçekleştirilen programda madde bağımlısı çocuklarla yapılan çalışmalardan bahseden Mahir Han; “Yapılan her çalışma bizim için çok önemli. Her çocukla yapılan on dakikalık bir görüşme bile çok büyük bir önem arz etmektedir. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey; Eğer anne babası yanında, ebeveynlerinden birisi madde kullanıyorsa o çocuğu oradan alıp kuruma getirmek. Çocukları orada bekletmek bile bir başarı olarak algılanmalı. Bir çocuk eğer orada kalıyorsa ve orayı izinsiz terk ettiği anda biz tekrar maddeye bulaşacağını düşünüyorsak onun kaçmasını engelliyoruz. Bu başarı kriterini daha farklı algılamak gerekiyor. 18 yaşına kadar bakmak, 18 yaşından sonra bir hayat kurması ve normal bir yaşam standardına kavuşabilmesi aslında kolaydır ama bunu takip etme sistemi maalesef Türkiye’de yok. Çocuk, devlette memur olana kadar bizimle iletişim içinde ama memur olduğu veya işçi olarak çalıştığı andan itibaren bütün ilişki kesiliyor. Onların çoğu o noktada kendini kurtarıyor.” İfadelerini kullandı.

Barış: “Tedbirleri almaya başlayınca meselenin önemli bölümünü çözüyoruz”

Alınması gereken tedbirlerden bahseden Doç. Dr. İsmail Barış; “Bahsetmiş olduğumuz sistemin başlangıcı. Önleyici tedbirlerle başlarsa zaten geriye kalan birçok sıkıntı ortaya çıkmadan önce çözülüyor. Tedbirleri almaya başlayınca, aşılamayı zamanında yapınca hastalığın ortaya çıkması, kronikleşmesine engel olunca meselenin zaten önemli bir bölümünü çözüyoruz. Ama bunu henüz yapamıyoruz.” Dedi.

Karatay: “Model aldıkları kişilerle aralarının izole edilmesi gerekiyor”

Prof. Dr. Abdullah Karatay kurumdan izinsiz ayrılan çocukların tek homojen bir tip olarak düşünülmemesi gerektiğini belirterek; “Bir kısmı kurumdan izinsiz ayrılmayı hakikaten bir davranış bozukluğu tanısı alacak düzeyde süreklilik haline getirmiş. Ama bir kısmı takiple sisteme enjekte edilecek durumda. Dolayısıyla aynı mantıkla bizim yatılı kurumlarda bazı çocuklar hakikaten kapalı sisteme ihtiyaç duyabilir. Hem kendilerinin hem de birlikte yaşadıkları kişilerin, birbirlerine davranış aktardıkları, model aldıkları kişilerle aralarının izole edilmesi gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)