Yeni ve Yeniden Güçlenen Enfeksiyonlar Konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen “Değişen Dünyada Yeni ve Yeniden Güçlenen Enfeksiyonlar” programı gerçekleştirildi. Programın moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zozan Güleken üstlendi. Programın konuğu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Kaya Sami Nizamoğlu oldu.

“Parazitler ortak yaşamın aleyhine çalışan canlılardır”

Online platformda gerçekleştirilen programda, parazitlerin nasıl yayıldığına değinen Dr. Kaya Sami Nizamoğlu; “Parazitler bize gelişi güzel gelmiyor. Parazitler ortak yaşamın aleyhine çalışan canlılar. İnsanların yaşam alanlarına göre, sosyo-kültürel yaşamlarına, yaşantılarına, yaşadıkları insanlara göre, kendi oluşturduğu ortamın özelliklerine göre geliyor, seçiyor yerleşiyor ve musallat oluyor. Çünkü çok basit canlılar ve değişim özellikleri çok yüksek. Bu yüzden adaptasyona ve tür atlamaya çok uygunlar. Dolayısıyla bizdeki herhangi bir kritik değişim yani yaşam tarzımızdaki bir değişim hemen patojen havuzumuzda değişikliklere sebep oluyor.” Şeklinde konuştu.

“Beraber olduğumuz hayvanlardan yeni hastalıklar kapıyoruz”

Hayvanların salgın hastalıklardaki rolünden bahseden Nizamoğlu; “Beraber olduğumuz hayvanlardan yeni yeni hastalıklar kapıyoruz. Ve bunlar bize ait hastalıklara dönüşüyor. Örneğin çiçek hastalığı sığırlardan geçmiştir. Sebebi ne bu hastalıkların? Çünkü hayvanlarla beraber yaşamaya başlamışız. Onları büyütüp yetiştirirken o hastalıklar bize geçmiş. Örneğin köpeklerde gençlik hastalığı diye bir hastalık vardır bu bizdeki kızamık hastalığının atasıdır.” Dedi.

Antibiyotiklerle muhteşem bir çağ başlattılar”

 Dr. Kaya Sami Nizamoğlu “Biz 1900’lü yılların ilk yarısında dünyadaki bütün enfeksiyonları yendiğimizi sandık. Hakikaten öyle oldu zannedildi. Antibiyotiklerle muhteşem bir çağ başlattılar. Artık bizim enfeksiyonlarla bir derdimiz kalmadı dendi. Dünyaya söylenen şuydu: ‘Artık bizim enfeksiyonlarla bir işimiz kalmadı, artık kronik hastalıklarla ilgileneceğiz sadece kanser gibi hastalıklardan öleceğiz, salgınlar bizi öldürmeyecek.’ Böyle aslı astarı olmayan bir havaya girilmişti fakat 1970’ten sonra birçok salgın hastalık ortaya çıktı ve bunların %70’i hayvanlardan geçen hastalıklardı.” İfadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)