Prof. Dr. Öztek: “Azerbaycan Haklı Davasının Savaşını Veriyor”

Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı, Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Karabağ meselesinin Türk dünyasının kapanmayan yarası olduğunu ifade etti.


Prof. Dr. İbrahim Öztek, 29 Ekim akşamı İstanbul Vefalı Gönül Dostları Derneğinin misafiri olarak “Karabağ Azerbaycan’dır” isimli bir konferansa konuşmacı olarak katıldı. Dernek başkanı Hüseyin Kurtaran’ın açış konuşmasından ardından Cumhuriyetin 97. Yılı da kutlandı.

“Türk dünyasının kapanmayan yarası oldu”

Petro ve II. Katerina’dan itibaren Karabağ’a verilen önemi tarihi süreç içinde değerlendiren Prof. Dr. İbrahim Öztek, “Rus stratejistlere göre Karabağ Kafkasların kalbi olup, bu bölgeye hâkim olan Anadolu, Azerbaycan ve İran coğrafyasına hâkim olabilirdi. Sıcak denizlere inebilmek için de Karabağ atlama tahtası olabilirdi. Öyle de oldu. 1804, 1813, 1828 ve 1829 yıllarında Osmanlı Rus ve İran Rus savaşları ardından Anadolu’da ve İran’da yaşayan bir kısım Ermeni bugünkü Ermenistan bölgesine ve Karabağ’a yerleştirildi. Böylece Ruslar, Osmanlı devleti ile aralarında tampon bir bölge oluşturdular. Bölgeye yerleşen Ermeniler hiçbir zaman rahat durmadılar. Fırsat buldukça, Rusların da şımartmasıyla Azerbaycan Türk topraklarına saldırdılar. 1887 yılından itibaren de kurdukları çetelerle hem Azerbaycan’da hem de Anadolu’da katliamlar ve soykırımlar oluşturdular. Yalnız 30-31 Mart 1918 günü Bakü’de 17 bin Türk soykırıma uğratıldı. Bu olay üzerine Kafkas İslam Ordusu teşkil edilerek, Nuri paşa kumandasındaki Türk ordusu bu terörist millete gereken dersi verdi. 25-26 Şubat 1992 günü Hocalı soykırımı ise Türk dünyasının kapanmayan yarası oldu” şeklinde konuştu.

“Azerbaycan haklı davasının savaşını veriyor”

Ermenilerin 2016 sınır tecavüzlerinin bugüne kadar sürdüğünün altını çizen Öztek, “27 Eylül günü de sivil yerleşim yerlerine tecavüz ettiler. Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Batı ülkelerine giden TANAP’ın da yer aldığı petro-gaz yollarının önünü Tovus bölgesinde kesmeye kalktı. Şimdi hainliklerinin, yaptığı soykırımların ve işgal ettiği Türk topraklarındaki soykırımların hesabını ödüyor. Azerbaycan haklı davasının savaşını veriyor. 30 yıl önce işgal edilen vatan topraklarını kurtarmak için savaşıyor. Kahraman Azerbaycan askerleri şimdi düşmanın elinde bulunan Ağdere, Fuzuli, Cebrayil, Zengilan gibi şehirleri geri aldı. Diğerleri de bir aya kalmaz azad olur. Ermenistan’ın kayıpları büyüktür. Yarın öbür gün daha büyük ve toplu kayıplar vermeye mahkûmdur. Ermeni başbakanı Nikol Paşınyan’ın Soros ve Batı yakınlaşması Rusya’nın desteğini kaybettirmiştir. Fransa, Amerika ve İran ise şimdilik uzak durmayı tercih ediyor. Bu savaşın stratejisi Nahçivan’ı da Azerbaycan’a bağlamalıdır. Zira Nahçivan Türk’ün şark kapısıdır. Bu bağ aynı zamanda Türkiye ile Azerbaycan’ı yakınlaştıracağı gibi, Türk dünyası için de birleştirici yol olacaktır.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)