Özel Öğrenme Güçlüğü Konuşuldu!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneğinin düzenlediği Özel Öğrenme Güçlüğü Sempozyumuna konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Konrot, “Öğrenme Güçlüğü Tanılamada ve Risk Grubu Belirlemede Yeni Yönelimler” konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

“Çemberin içine daha birçok şey eklenilebilir”

Özel öğrenme güçlüğündeki var olan psikolojik süreçlere daha da birçok şeyin eklenebileceğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Konrot; “Özgül öğrenme güçlüğünde psikolojik süreç dendiği zaman konuşma, okuma, yazma, heceleme ya da matematik hesaplama işlemlerinde yetersizlikler olarak kendisini gösterir. Psikolojik süreçler dediğimiz zaman temel psikolojik süreçler çok daha karmaşıktır. Baktığınız zaman motivasyon, emosyon, dikkat, algılama, öğrenme, belleme, düşünme, konuşma gibi durumlar var. Buna baktığımızda bu çemberin içine daha birçok şey eklenilebilir.  Temel psikolojik süreçlerden daha üst düzey psikolojik süreçlerden bahsedebilirsiniz ama temel olarak baktığımız zaman bunlarla karşılaşıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Nöro-gelişimsel bir bozukluk!

Prof. Dr. Konrot; “Özgül Öğrenme Güçlüğü, sözel ve sözel olmayan bilginin işleme süreçlerinde kalıtsal ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle oluşan nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Burada sözel ve sözel olmayan bilgi, sözel ve sözel olmayan dil ile eş anlamlı mıdır sorusu aklımıza geliyor. Çünkü bir bilgiye sözel dediğiniz zaman dille ilişkisini kuruyorsunuz. O nedenle sözel ve sözel olmayan bilgi eğer sözel dille eş anlamlıysa o zaman belki de biraz iletişim, dil ve konuşma üzerine durulması gerekiyor.” Dedi.

“İletişim, dil ve konuşma bir dil ve konuşma terapisti için önemli bir alet”

Prof. Dr. Konrot, dil ve konuşma terapisti için iletişim, dil ve konuşma kavramlarının çok önemli olduğunu vurguladı. Konrot, “İletişim, dil ve konuşma bir dil ve konuşma terapisti için önemli bir alet. Çünkü sorun dil-iletişim sorunu mudur, sorun bir dil sorunu mudur, sorun bir konuşma sorunu mudur diye bu tanımı biz yapamazsak mesleğimizde bazı değerlendirmeleri ve almamız gereken önlemleri de çok doğru bir şekilde alamayız.” Şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)