Prof. Dr. Sinan Canan: “Mutluluk Kendinizden Razı Olmaktır”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, Saint Benoit Fransız Lisesi 9’uncu sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen programda “Uzaktan Eğitimde Hedef Belirleme ve Motivasyon” başlıklı bir konferans verdi. Online gerçekleştirilen programda öğrencilere hayal kurmanın önemi, başarı ve mutluluk konularına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Canan, “Mutluluk kendinizden, varlığınızdan razı olmaktır.” İfadelerini kullandı.



“Yarını hayal etmeliyiz”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan’ın konferansına öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.  

Öğrencilere hayal kurmanın öneminden bahseden Canan, “Hayatta durgunluk ve gökten bir mucize bekleme hali var. Yarını hayal etmeli ve kurmalıyız yoksa başkalarının kurduğu hayalleri yaşarız. Geleceğe yönelik hayal kurmak gerekir. Meslek adı söylemek hayal kurmak değil. Kastedilen 20-40 yıl sonra kendinizi nasıl bir insan, ortam ev, çalışma şekliniz, konuluyor musunuz, dinliyor musunuz?” şeklinde konuştu.

Başarı ne demek?

Başarının ne demek olduğu konusunda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sinan Canan “Kendi içinden gelen kendi yetenekleri ile yaptığı her şey başarıdır. Ben nelerden hoşlanıyorum, ben ne de iyiyim, ben neler yapmaktan keyif alıyorum sorularını sık sık kendinize sormalısınız. Çok kişi sizin eksiklerinizi kapatmak için çalıyor. Ama hiç kimse sen neleri yapmaktan hoşlanıyorsun diye sormuyor. Bu nedenle biz kendimize bu soruları soralım” diye belirtti.

Öğrencilere sosyal medya ve dijitalleşme konularında bilgi veren Prof. Dr. Sinan Canan “Dijital imkânlar iyi kullanın, dil öğrenmek için beyin dili kullanırsa öğrenir. İngilizce konuşmak çok önemli. Beynin konuşma devresini çalıştırmak gerekli. Anadilimizi sürekli etrafımızda konuştukları için öğrendik. Hata yaparak konuşmalı ve her fırsatta konuşmalıyız.” İfadelerini kullandı.

“İyi ki ben benim diyebiliyorsanız mutlusunuzdur”

 Telefon kullanımının zararlarına da değinen Canan, birçok yeteneğimizi farkında olmadan kaybetmeye başladığımızı belirtti. Canan, “Video oyunları, bilgisayar ile hareketsiz ve sosyalleşmeden uzak kaldık. Kendimize yeni aktiviteler yaratmalıyız. Sevdiğimiz bir hareket ve hobi bulun. Hayatı aşkla yaşayın. Mutluluk kendinizden, varlığınızdan razı olmaktır. İyi ki ben benim diyebiliyorsanız mutlusunuzdur. Ne zaman kendinizle ilgili şikâyet ederseniz mutsuz olursunuz. Şikâyet etmemek için başkalarının

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)