Üsküdar Üniversitesi Öğrencisinden Uluslararası Başarı

Üsküdar Üniversitesi öğrencisi Ayşe Akgöz uluslararası başarılara imza attı. Akgöz’ün dâhil olduğu bilimsel araştırma saygın bir dergide makale olarak yayınlanmak üzere kabul edildi. Ayrıca Akgöz, Kanada’daki önemli bir üniversitenin doktora programına da tam burslu kabul aldı.

Ayşe Akgöz

Uluslararası Araştırma Makalesi

Ayşe Akgöz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji (İngilizce) Bölümü lisans programındaki öğrenciliği sırasında, Psikoloji Bilimi Hızlandırıcısı aracılığıyla birçok ülkede eşzamanlı yürütülen ve binlerce kişiden veri toplanan bir araştırma projesinde yer aldı. İskoçya’dan Glasgow Üniversitesi ve Kanada’dan McGill Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmada 41 ülkeden 11 bin 481 katılımcıdan veri toplandı.

Araştırmanın Üsküdar Üniversitesindeki uygulamasını Doç. Dr. Asil Özdoğru’nun danışmanlığında Ayşe Akgöz koordine etti. Üniversitenin bilgisayar laboratuvarında 100 Türk ve 12 uluslararası öğrenciden veri toplandı. Katılımcılara bilgisayar ekranlarında sırasıyla birçok farklı etnik kökenden insan yüz fotoğrafları gösterildi ve bunları 13 farklı kişilik özelliğine göre puanlamaları istendi.

Bu araştırma, insanların diğer insan yüzlerini nasıl algıladıklarıyla ilgili daha önce yapılan önemli bir araştırmanın tekrarıydı. Önceki araştırmada insanların yüz algılarında temel olarak iki boyut (değerlik ve baskınlık) üzerinden değerlendirme yaptıkları bulunmuştu. Bu model öncelikle Batı dünyasında geliştirildiği ve test edildiği için bulguların diğer dünya bölgelerinde ne kadar geçerli olduğu belirsizdi. Yeni araştırmanın verileri orijinal analiz yöntemleriyle incelendiğinde ikili model (değerlik ve baskınlık) birçok dünya bölgesinde gözlemlenirken farklı yöntemler kullanıldığında daha az bölgede aynı sonuçlar ortaya çıktı.

Bu uluslararası önemli araştırmanın makalesi dünyanın saygın bilim dergilerinden “Nature Human Behavior” isimli dergide yayımlanmak üzere ön kabul aldı.

Kanada’dan Doktoraya Burslu Kabul…

Ayşe Akgöz, Üsküdar Üniversitesi’ndeki çalışmalarını tamamlarken dünyanın saygın bir üniversitesinin doktora programına tam burslu kabul aldı. Üsküdar Üniversitesi Psikoloji (İng.) Bölümü lisans programından mezun olduktan sonra aynı üniversitede başladığı Sağlık Bilimleri Enstitüsü Nörobilim Tezsiz Yüksek Lisans programını da bu yıl tamamlayan Akgöz, Kuzey Amerika’daki en büyük sinirbilim programına ev sahipliği yapan Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden doktoraya kabul aldı.

Görsel algı ile ilgili araştırmalarına Kanada’da tam burslu olarak devam edecek olan Ayşe Akgöz, Üsküdar Üniversitesinin mesleki gelişimine çok büyük katkılar sağladığını dile getirdi. Psikoloji (İng.) Bölümü ve Nörobilim Yüksek Lisans programlarından aldığı eğitimin ve araştırma deneyimlerinin çok değerli olduğunu belirten Akgöz, üniversitenin interdisipliner çalışma prensibiyle öğrencilerine farklı bölümlerden ders alma hakkı tanımasının ve Erasmus+ gibi yurtdışı eğitim ve staj programlarının kendi vizyonunu daha da genişletmesinde ve gelecek hedeflerini belirlemesinde büyük rol oynadığını söyledi. Üsküdar Üniversitesi’ndeki iki programdan da Yüksek Onur öğrencisi olarak mezun olan Ayşe Akgöz, başta Kurucu Rektör Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan olmak üzere gelişiminde emeği bulunan Üsküdar Üniversitesi ailesinin tüm hoca ve çalışanlarına teşekkürlerini dile getirdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)