Acımız Büyük! Prof. Dr. Uğur Atik’i Kaybettik…



Üniversitemizin Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı Direktörü / Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Uğur Atik, geçirdiği rahatsızlık sonucu hayata veda etti.

2015 yılından bu yana üniversitemizde görev yapan ve birçok önemli çalışmaya imza atan Prof. Dr. Atik’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Prof. Dr. Atik’in cenazesi, 19 Ağustos 2020, Çarşamba günü Üsküdar Büyük Selimiye Camii’nde saat 15.00'te kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi ailesi olarak merhum Hocamıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

Prof. Dr. Uğur Atik kimdir?

1943 yılında İstanbul’da doğan Prof. Uğur Atik; Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden 1968 yılında mezun oldu. 1968-69 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde stajını tamamladı ve 1969 yılında K.K.K Sağlık Daire Başkanlığında göreve başladı.1974 yılında altı ay süreyle ABD de San Antonio Military Medical Center–Fort Sam Houston-Texas ‘a gitti. 1977–1980 yılları arasında GATA Biyokimya ABD da uzmanlık eğitimini tamamladı. 1980-1984 yılları arasında aynı klinikte yardımcı doçent (başasistan-uzman) olarak çalıştı.
1981 yılında Westminster Medical Centre - Londra’da, Prof. John Raymond Hobbs gözetiminde; protein biyokimyası, klinik immünoloji ve kemik iliği transplantasyonun da kullanılan teknik ve yöntemlerle ilgili çalışmalara katıldı. Dönüşünde GATA Biyokimya ABD da, TUBİTAK tarafından desteklenen Transplantasyon ünitesinin 1 no.lu projesinde yürütücülük yaptı. HLA-D antijenlerinin uygunsuzluğunda hücresel bağışıklık yanıtının ölçülmesinde kullanılan “mikro karışık lenfosit kültürü” yönteminin GATA’da (ülkemizde) ilk kez kurulmasını ve organ nakillerinde kullanılan rutin testler arasında yer almasını gerçekleştirdi.

1984 yılında doçent olan Prof. Atik daha sonra GATA Haydarpaşa eğitim hastanesine servis şefi olarak atandı.1989 yılında kendi isteğiyle emekli oldu ve kendisine ait özel laboratuvarda çalışmalarını sürdürdü. 1999 yılında; Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ABD da açılan profesör kadrosuna atandı ve 2010 yılına kadar anabilim dalı başkanlığı görevini sürdürdü. 2000 yılında Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi kurucu dekanlık görevine atandı ve 2004 yılına kadar bu görevi yürüttü. Aynı Üniversitede 2006 – 2010 yılları arasında Rektör Yardımcılığı görevini sürdürürken, üniversiteler arası kurul üyesi olarak da çalıştı. 2010 yılında Mersin Üniversitesinden emekli oldu ve 2015 yılından bu yana Üsküdar Üniversitesinde görev yapıyordu. 71’i uluslararası olmak üzere çok sayıda bilimsel çalışması olan Prof. Dr. Uğur Atik evli ve 3 çocuk babasıdır.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)