21. yıl dönümünde 17 Ağustos Depremi konuşuldu

 Prof. Dr. Murat Kalemoğlu

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği (HİASD)’nin 17Ağustos 1999 depremi için düzenlediği “Marmara Depremleri Deneyimleri” programına konuşmacı olarak katıldı.

Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programda Prof. Dr. Kalemoğlu, olası bir depreme karşı hazır olmak için bugüne kadar alınmayan önlemlerin bugün nasıl alınması gerektiğine dikkat çekti.

“Şebekeler ve GSM operatörleri kötü bir sınav verdi”

Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, olası bir deprem durumunda telsizle iletişimin çok önemli olduğunu belirtti. Kalemoğlu, “Mevcutta FM 103 frekansta yayın yapması planlanan deprem FM’i çağ dışı görmüyorum. Özellikle mahallelerin, yardım dağıtılan bölgelerin duyurulması açısından iletişimde önemli olacaktır. 2019 yılında Silivri açıklarındaki depremde hepinizin malumu şebekeler ve GSM operatörleri kötü bir sınav verdi ve bu 7.5’lik bir depremde kötü bir sınav vermeye devam edecekler gibi geliyor. Bu nedenle yine çağın biraz gerisinde de olsa telsiz iletişiminin aktif, amatör ya da profesyonel düzeyde devam etmesi kanaatindeyim.” Dedi.

Yardım gecikmeden sağlanmalı!

Kalemoğlu, deprem anında geliştirilen uygulama ve yazılımlarla afetlerin tahribatına ilişkin verilerin ortaya koyularak yardımın sağlanması gerektiğine dikkat çekti. “2005 yılında yaptığımız planlarda Türk Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar yarım saat içerisinde deprem bölgesinin fotoğraflarını çekip daha önceki fotoğraflarla karşılaştırarak bir nevi coğrafi bilgi sistemiyle uyarlanarak hangi mahallede ne düzeyde yıkım var, yolların hangileri açık hangileri kapalı? Bütün bunları bir saat içerisinde raporlama imkânı vardı. Şimdi coğrafi bilgi sistemiyle, daha da önemlisi mobil sistemlerle ve yazılımlarla çok kısa sürede afetin, tahribatın, yolların ve iletişimin düzeyini ortaya koyarak yardımın gecikmeden sağlanması gerekir.” Şeklinde konuştu.

“Deniz yoluyla da ulaşımın sağlanmasında fayda var”

Sözlerine deniz yollarının önemine dikkat çekerek devam eden Prof. Dr. Murat Kalemoğlu şu ifadeleri kullandı; “Örneğin Tuzla’da demiryolu, altgeçit, üstgeçit zarar görebilir, birbirine yakın binalardan dolayı geçişler zorlaşabilir. Üç tarafı denizlerle çevrili Anadolu ve Trakya kesimine deniz yoluyla da ulaşımın sağlanmasında fayda var. Biz İstanbul Afet Planında bu hususu da gözeterek özellikle kilit personelin görev başına geçmede deniz yolunu kullanmaları tarzında plan yapmıştık. Yine Anadolu yakasında Maltepe, karşıda Silivri ve Bakırköy’de birer feribotun yeşil alan olarak sağlık kuruluşu haline getirilmesi tarzında bir düşüncem var. Askeriyede mevcut servisler bile hasta taşımaya yönelik ambulanslar ve sahra tipi yardım araçları haline getirilebiliyordu. Yine mevcut feribotlarda da afet zamanı bu gibi unsurlar yapılabilir.” Dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)