Üsküdar Odyoloji İlklere İmza Atıyor!



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü ilklere imza atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıllardan bu güne odyolojiye dair pek çok ilki hayata geçiren Odyoloji Bölümü, bu yıl Türkiye’nin ilk odyoloji ve mizah dergisi olan Buşon’u çıkarttı. Aynı zamanda Odyoloji Bölümü akademisyenleri ve öğrencilerinin katkılarıyla yine Türkiye’de ilk kez Odyoloji biliminin tarihçesini anlatan belgesel filmi çekildi. 



Üsküdar Üniversitesi Odyoloji Bölümü çalışmalarını Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan ÜHA Muhabiri Şüheda Damgacıya anlattı. 



“Üsküdar Odyoloji olarak Odyoloji bilimi ile sanatı birleştirdik”

Üsküdar Üniversitesi Odyoloji Bölümü olarak Türkiye’de ilk kez denilebilecek pek çok çalışmaya imza attıklarına dikkat çeken Ceylan; “2018 yılının sonundan bugüne Türkiye’de ve hatta dünyada ilkini gerçekleştirdiğimiz pek çok şey yaptık. Dünyada örneği olmayan, içerisinde işitme engelli karakterlerin olduğu 0-7 yaş arasındaki çocuklara hitap edecek üç farklı hikâye kitabı oluşturduk. Bu hikâye kitapları proje ürünü olarak çıkacak. Yine Türkiye’de ilk defa senaryosu, kostümü, sahne dekoru dâhil her detayı bize ait olan odyoloji bölümünden on üç öğrencimizin oynadığı bir tiyatro oyunu çıkardık. Ünlü tiyatro sanatçısı Yaşar Akın’ın büyük desteği ve yaklaşık 1 senelik çalışma sonunda tarafsız jüri üyelerinden oluşan “Sadece Öğrenci Sempozyumu” nda birincilik elde edilen tiyatroyu izlemeye, ünlü tiyatrocu Sabahat Adalar da katılım gösterdiler. Son zamanlarda MediArt gündemde. Sanat ve medikalin birlikteliğiyle hayata geçmesi planlanan bir proje. Biz Üsküdar Üniversitesi Odyoloji Bölümü olarak ilk adımı attık.” Şeklinde konuştu.

“Odyoloji Biliminin tarihçesini belgesel haline getirdik”

Ceylan, sözlerinin devamında aynı zamanda Türkiye’de ilk kez Odyoloji Tarihi ile ilgili belgesel filmi çektiklerini ifade ederek; “Odyoloji Bölümü olarak Odyoloji biliminin tarihçesini ele alan bir belgesel filmi çektik. Ali Müderrisoğlu ile bu belgesel çalışmamız kapsamında röportaj yaptık ve bu belgesel serisine ilk kendisiyle başladık. Ali Müderrisoğlu, Türkiye’de Odyoloji alanı için ilk adımı atan kişi diyebiliriz. Belgesel çalışmamızda mezun öğrencilerimizden üç isim Merve Ayan, Hasan Emre Kanat, Ali Haydar Aslan Odyoloji Bölümü Öğr. Yrd. Ayşe Gül Elsharkawy ve benim rehberliğimde çalışmalarıyla bizlere destek verdiler. Odyolojinin tarihçesini araştırmak için Türkiye’yi dolaştık. Bu belgeseli yapmamızdaki asıl amaç ise Odyoloji biliminin lisans anlamında yeni olup, yaklaşık 45 yıllık bir geçmişinin olmasıydı. Biz de bölümü okuyan öğrencilerimizin bu tarihçeden haberdar olmalarını istediğimiz için bu çalışmayı yapmak istedik. Çünkü Odyoloji’nin Türkiye’ye gelmesi için çok fazla uğraş verilmiş. Öğrencilerimiz hangi mesleğe nasıl hizmet ettiklerini daha iyi kavrasınlar diye çabaladık.” İfadelerini kullandı.

“Türkiye’nin ilk Odyoloji bilim ve mizah dergisini çıkarttık”

Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan, Odyoloji Bölümü olarak Türkiye’nin ilk Odyoloji bilim ve mizah dergisini çıkarttıklarını da belirtti. Şahin; “Buşon Dergisi, Odyoloji Bölümü öğrencileri ve akademisyenlerinin ortak bir çalışması. Pandemi döneminde derslerimiz online olarak devam etti ve Odyoloji Bölümü uygulama dersleri oldukça fazla olan bir bölüm. Online sistemde uygulamalı derslerimizin hiçbirini yapamadığımız için uygulama açısından böyle bir dergi çıkartmanın iyi olacağını düşündük. Dergimizi Odyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencilerimiz Özkan Öksüz ve Alperen Şahin önderliğinde, Odyoloji Bölümü Öğr. Gör. Gökçe Gültekin ve Öğr. Yrd. Elifnur Taşdemir ve benim editörlüğümüzde çıkarttık. Toplamda arka planda çalışan 33 kişilik bir ekibe sahibiz. Dergimizin şu anda basılı hali yok ama okuyucular www.busondergi.com sitesinden ulaşabilirler. Üç aylık periyotlarla çıkartmayı hedeflediğimiz dergideki bir başka amacımız ise Türkiye’deki tüm Odyoloji öğrencilerini bir araya toplamak.” şeklinde konuştu.
Belgeselleri izlemek için link:

Türkiye’de Odyoloji Gelişimi Belgeseli #1 
https://odyolog.com/

Türkiye’de Odyoloji Gelişimi Belgeseli#2
https://odyolog.com/turkiyede-odyolojinin-gelisimi-2-prof-dr-ferda-akdas/

Türkiye’de Odyoloji Gelişimi Belgeseli #3 
https://odyolog.com/turkiyede-odyolojinin-gelisimi-roportaj-serisi-3-prof-dr-ayse-gul-guven/
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)