“Travmaların Gölgesinde; Politik Psikoloji” Raflarda

Travmaların Gölgesinde; Politik Psikoloji kitabıÜsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’ın editörlüğünü yaptığı “Travmaların Gölgesinde Politik Psikoloji” kitabı raflardaki yerini aldı. İnkılap yayınevinden çıkan kitap, aralarında Üsküdar Üniversitesinden akademisyenlerin bulunduğu 12 ismin makalelerinden oluşuyor.

“Türkiye ve dünya tarihinden örneklerle toplum davranışlarını inceliyor”

Siyaset bilimi ile psikoloji biliminin kaçınılmaz kesişim noktası olan politik psikoloji literatürüne başlangıç niteliğinde olan kitap, toplum psikolojisini güncel siyasi gündemin önünde tutarak, çatışmalı ilişkilere neden olan psikolojik temelleri ve bu çatışma süreçlerinde kullanılan toplumsal sembolleri irdeliyor.

Aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü de olan Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan editörlüğünde hazırlanan Travmaların Gölgesinde: Politik Psikoloji, Türkiye ve dünya tarihinden örneklenen politik süreçlerde insan ve toplum davranışlarını inceliyor, güncel siyasal refleksler ile toplum tarihi arasındaki bağlantıları ortaya koyuyor.

Politik psikoloji disiplinine önemli bir katkı sağlayan bu akademik çalışma; grup kimliklerinin oluşumu ve dinamiği, kitle psikolojisi, etnik kimlikler, “ben” ve “öteki” ayrımı, terörizmin psikolojik temelleri, kitle iletişim araçlarının kullanımı, propaganda aygıtları, iç savaş, soykırım ve katliam gibi geniş kapsamlı konulara ilişkin ön kabulleri tartışmaya açıyor. Okurlara toplumsal travma, yas ve seçilmiş zafer süreçlerine yönelik tutum ve davranışlarını ve bunu doğuran toplumsal belleklerini sorgulama olanağı tanıyor.

“Üsküdar Üniversitesi Akademisyenleri bu kitapta buluştu”

Toplamda 12 makaleden oluşan kitaba, Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde siyasal ve sosyal bilimler alanında akademik çalışmalarını sürdüren bilim insanları ve misafir öğretim üyelerinin katkısı da bulunuyor.

Araştırma kitabı kategorisinde yayımlanan kitaba Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Doç. Dr. İ. Arda Odabaşı, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Narter, Felsefe Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ömer Osmanoğlu ve Doktorant Ayça Ferda Kansu makaleleriyle katkıda bulundu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)