VİRÜS MİLLET OLDUĞUMUZU HATIRLATTI

Doç. Dr. Barış Erdoğan

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağına karşı 23 Nisan coşkusu bu yıl çok özeldi. Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği ve milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil eden böylesi bir günde coşku balkonlardan taştı. 21.00’de tek yürek okunan İstiklal Marşı gözleri yaşartırken, akıllara ‘Böylesi sıkıntılı günlerden geçerken bu müthiş kutlamanın sırrı ne?’ sorusu geldi. İşte yanıtı.

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Barış Erdoğan, koronavirüsün, bu yıl 23 Nisan etkinliklerinin geçmiş yıllara göre en azından duygusal olarak, daha bir coşkuyla kutlanmasına vesile olduğunu söylüyor. Erdoğan, “Dünya ve ulus olarak zor günler yaşıyoruz, günlerdir evlerimizde yalıtıldık, bir belirsizlik içindeyiz, maddi ve manevi olarak yardıma ve dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bayramlar ve törenler bu kolektif birliğin sağlanması için önemli fırsatlardır.

Bu 23 Nisan’da da balkonlarında, pencerelerinde marş okuyan, bayrak sallayan yurttaşlar aynı ulusa, kadere bağlı oldukları duygusunu hissettiler. Toplumun timsali olan bayrak aracılığıyla acılarını, sevinçlerini paylaşacakları bir topluluğa bağlı olduklarını bir kez daha gördüler, gösterdiler” diyor.

Bu grup dayanışmasının aynı zamanda umutsuz insanların içindeki bireysel enerjinin dışa çıkmasına ve sosyal ilişkilerin uzaktan da olsa semboller aracılığıyla umuda dönüşmesine neden olduğunu söyleyen Erdoğan, “Böyle zor günlerde toplum varlığını devam ettirebilmek için kriz dışındaki zamanlarda sorun gibi görünen tüm farklılıklarını, çatışmalarını erteler ya da unutur. Bu yeni duruma uyum sağlamakta direnen, gruba dahil olmak istemeyenlere karşı ise öfke duyar, onları dışlar. Bu noktada virüs bize tekrar bir toplum, millet olduğumuzu hatırlatmıştır” diyor.

Kaynak: HÜRRİYET

Haberin linki: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fulya-soybas/yeniden-tek-yurek-41502982