Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in kaleminden “Charles Taylor’ı Anlama Rehberi” raflarda…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48507

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in son kitabı “Charles Taylor’ı Anlama Rehberi” raflardaki yerini aldı. Özdemir, kitapta Kanadalı filozof Charles Taylor’ın derinlemesine içgörülerine odaklanarak sekülerizm, kimlik ve kültürel çoğulculuk gibi konuları ele aldı. 

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir tarafından kaleme alınan eser, Birinci Kitap tarafından yayımlanarak okuyucularla buluştu.

Laiklik anlayışı yeniden düşünülüyor…

Türkiye’nin ilk diplomalı felsefe danışmanı olan Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Charles Taylor’ı Anlama Rehberi” laiklik anlayışını yeniden düşünmeyi sağlayan önemli bir eser olduğunu belirtiyor. 

Sekülerizm, kimlik ve kültürel çoğulculuk konuları tekrar ele alınıyor

“Charles Taylor’ı Anlama Rehberi” sekülerizm, kimlik ve kültürel çoğulculuk konularında derinlemesine bir analiz sunuyor. Kitap, Taylor’ın fikirleri üzerinden laiklik kavramını yeniden değerlendiriyor. Bu konudaki ciddi makaleleri ve filozofla yapılmış metinlerin tercümesine yer veriyor.

Hataları ve çelişkileri aydınlatıcı nitelikte…

Kitap, Taylor’ın Kanada tecrübesinin 101. yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin seküler yapısına nasıl katkı sağlayabileceğini de tartışıyor. Charles Taylor’ın sekülerizm konusundaki görüşleri, Türk aydınlarının sıkça düştüğü hataları ve çelişkileri aydınlatıcı nitelikte.

Kitabın arka kapak yazısında:

Birçok insan, yaşlandıkça daha derin felsefî ve manevî kavrayışlar geliştirir. Bu; hayatın anlamı, varoluş ve ahlaki değerlerle ilgili temel sorularla boğuşmayı içerebilir ve kişinin dünyadaki yerinin daha derin bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunur.

Bilgelik, değişen şartlara uyum sağlama ve hayatın aksiliklerinden geri dönme becerisini içerir. Yaşlı bireyler genellikle geçmiş tecrübelerinden edindikleri bir dayanıklılık birikimine sahiptir. Fakat kabul edelim ki bilgelik, sadece yaşlanmanın bir sonucu değildir.

Bilgeliğin bilinçli düşünme, öğrenmeye açık olma ve kişinin tecrübelerinden faydalanarak büyüme becerisi ile geliştiğini kabul etmek önemlidir. Yaşlılık, bilgeliğin boyanabileceği tecrübe ve zaman tuvalini sağlasa da nihayetinde bu tuvali dolduran, bireyin hayata ve öğrenmeye olan bağlılığıdır.

101 yaşındaki Cumhuriyetimizin bize bilgelik ve birlikte yaşama konusunda neler öğrettiğine/öğretemediğine, günümüzün yaşayan en önemli filozoflarından biri kabul edilen; kimlik, sekülerizm, çok kültürlülük ve birlikte yaşama konularına âdeta hayatını vakfeden Kanadalı filozof Charles Taylor’ın görüşleri ışığında bakalım.

 

Kitabı satın almak için
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)