Üsküdarlıların “META-TIP” projesi altın sertifika ödülü aldı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48134

Türk Mucitler ve Mucit Adayları Derneği (TÜMMİAD) ev sahipliğinde “1 Idea 1 World” yarışması gerçekleştirildi. Yarışmada Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin yenilikçi girişimi “META-TIP” projesi Altın Sertifika ile ödüllendirildi. Proje, sanal gerçeklik (VR) teknolojilerini kullanarak tıp alanında teorik eğitimi ve cerrahi pratik eğitimini gerçeğe en yakın şekilde simüle etmeyi amaçlıyor. Yarışma kapsamında dünya genelinden ve Türkiye’den gelen mucit ve girişimcilerin projeleri uluslararası bir platformda sergilenme imkânı buluyor. 

“META-TIP” projesinin ekibinde Üsküdar Üniversitesi Proje Yürütücüsü ve Kurucu Ortak, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi 5’inci sınıf öğrencisi Mustafa Şanverdi, Yazılım Geliştirici ve Kurucu Ortak, Bilgisayar Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi Emre Kaan Şanverdi, Üretim Planlama Sorumlusu, Endüstri Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi Sena Özbülbül, Uluslararası İlişkiler Sorumlusu, Tıp Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Asma İbrahim, Uluslararası İlişkiler Sorumlusu, Tıp Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Lina Hammami ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 2’inci sınıf öğrencisi yer alıyor.

Proje altın Sertifika ödülü aldı…

1 Idea 1 World yarışmasında Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin yenilikçi girişimi “META-TIP” projesi Altın Sertifika ile ödüllendirildi. META-TIP projesi, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi 5’inci sınıf öğrencisi Mustafa Şanverdi ve Bilgisayar Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi Emre Kaan Şanverdi tarafından 2022 yılında hayata geçirildi. Proje, sanal gerçeklik (VR) teknolojilerini kullanarak tıp alanında teorik eğitimi ve cerrahi pratik eğitimini gerçeğe en yakın şekilde simüle etmeyi amaçlıyor.

Proje Türkiye'deki bilim insanlarına ait olup küresel bir sanal ortam oluşturmak ve tıp bilim camiasının çekirdeğini oluşturmayı hedefliyor. META-TIP sadece sanal sınıflar değil aynı zamanda önemli bir anatomi veri bankası oluşturmayı ve dijital ürünleri bilim camiasına sunmayı planlıyor. Proje, dijital ve gerçek ortamlar için somut uygulamalarla birlikte 3D yazıcılarla basılmış organ ve organ sistemleri sunacak. Bu özellikleriyle “META-TIP” tıp eğitimini dijital ve gerçek anatomi ürünleriyle destekleyen ilk özgün girişim olma niteliği taşıyor.

Hem araştırmacılar hem öğrenciler için bir proje

META-TIP projesiyle kadavra yetersizliği gibi sorunlara yenilikçi bir çözüm sunarak, dijitalleştirilmiş organ ve organ sistemleri ile öğrencilerin birebir anatomi derslerini deneyimlemelerini sağlama amaçlıyor. VR teknolojisi kullanılarak gerçek organların 3 boyutlu taranıp dijitalleştirilmesiyle, sağlık bilimleri öğrencileri ve araştırmacılar için daha iyi bir eğitim ortamı oluşturma hedefleniyor.

Hedefleri arasında uluslararası alanda da büyümek var

META-TIP projesiyle aynı zamanda TÜBİTAK destekli bir girişim şirketi kurularak İstanbul'daki özel tıp fakülteleri ve hastanelerde çalışmaları başlatma da hedefleniyor. 

Proje kapsamında bazı sağlık kuruluşlarıyla niyet mektupları alındı. Ürünlerin ekipman ve üretim sürecinin tamamlanmasının ardından hastanelerde faaliyete geçecek. Ayrıca, tüm sağlık bilimleri fakültelerinde anatomi ve kadavra derslerinin verildiği üniversitelerde faaliyete girmeyi ve uluslararası alanda büyüme hedefleniyor.

Çalışmalar hala sürüyor…

2023 yılında Teknofest Eğitim Teknolojileri kategorisinde finalist olan “META-TIP” projesi ardından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek Kuluçka Merkezine kabul edildi. İTÜ Çekirdek, Avrupa’nın en iyi 2’nci ve dünyanın en iyi 3’üncü kuluçka merkezi olarak seçildi. 
Proje TÜBİTAK 1812 BİGG programında 2’nci aşamaya geçti ve hala Üsküdar Üniversitesi Brainpark Kuluçka Merkezinde AR-GE çalışmalarını sürdürüyor.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)