Ermenistan’ın tarih algısı değişiyor mu?

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45006

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 4’üncü sınıf öğrencisi ve Stratejik Araştırma Merkezi (ÜSSAM) Güney Kafkasya Çalışma Masası Stajyeri M. Kayra Öztürk, ‘Ermenistan’ın Stratejik Köy İadesi ve Bölgesel Dinamikler’ konusunu kaleme aldı.  Ermenistan’ın değişen dengeler yüzünden geçmişte fazlaca kullandıkları mağduriyet içeren politikalarını rafa kaldırdığına dikkat çeken Öztürk; “Ermenistan’ın yıllarca düşman olarak betimlenen ülkelerle düğüme dönüşen ilişkileri çözmek konusunda çözülmeyen düğümü kendi makasıyla kesmeyi hedeflemeye çalıştığı iddia edilebilir.” dedi. Öztürk, alınan karar kapsamında Ermenistan’ın iç politikadaki ve dış ilişkilerdeki pozisyonunu güçlendirmeyi amaçladığını da söyledi.

“Azerbaycan’a ait olan topraklar tekrar Azerbaycan’a geçmiş oldu”

Ermenistan’ın Azerbaycan’a iade etmeyi planladığı dört stratejik köy konusunu gündemine alan Stratejik Araştırma Merkezi (ÜSSAM) Güney Kafkasya Çalışma Masası Stajyeri M. Kayra Öztürk şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son günlerde, Ermenistan’ın Azerbaycan’a iade etmeyi planladığı dört stratejik köy konusu bölgede büyük yankı uyandırdı. Bu hamle bölgedeki siyasi ve sosyal dinamikler üzerinde derin etkilere sahip olabilir. 2020 yılında yaşanan İkinci Dağlık Karabağ Savaşı ve sonrasında imzalanan ateşkes anlaşması bölgedeki dengeleri değiştirmiştir. Bu savaş süreç açısından çok kısa bir sürede neticelenmiş gibi görünse de adeta beklenen bir deprem gibi bölge üzerindeki her konuda Azerbaycan lehine gelişmeler yaşatabilmiştir. Azerbaycan Birinci Dağlık Karabağ Savaşından bu yana her alanda Ermenistan’a göre kendini daha fazla geliştirmiş bir ülkedir. Kısacası İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonrasında aslında Azerbaycan’a ait olan topraklar tekrar Azerbaycan hakimiyetine geçmiş oldu.”  

Bölgesel güçlerin bu duruma nasıl tepki vereceği önemli…

Alınan kararın Ermenistan’ın iç politikadaki ve dış ilişkilerdeki pozisyonunu güçlendirmeyi amaçladığını gösterdiğinden bahseden Öztürk; “İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sürecinde mevcut olan Paşinyan Hükümeti de her konuda çöküşler ve tepkilerle karşılaştı. İçeride bu çalkalanmalar yaşanırken dışarıda yeni olan dengelere de uyumlanmak mecburiyetindeydi. Bu sebepten ötürü yakın bir zamanda Ermenistan Hükümeti geçmişte işgal ettiği 4 köyü Azerbaycan’a iade etmiştir. Neden iade ettiği ise ironik bir sorudur çünkü savaş öncesi ve sonrası söylemlerin bu derece değişmesi şüphesiz daha fazla savaşın Ermenistan’ın mevcut topraklarını da tehlikeye atacağı gerçeğidir. Başbakan Nikol Paşinyan’ın açıklamaları bu kararın Ermenistan’ın iç politikadaki ve dış ilişkilerdeki pozisyonunu güçlendirmeyi amaçladığını gösteriyor. Bölgesel dinamikler açısından özellikle Rusya’nın, Türkiye’nin ve diğer bölgesel güçlerin bu duruma nasıl tepki vereceği önemlidir. Rusya'nın bölgedeki barışı korumak için nasıl bir rol oynayacağı ve Türkiye'nin bölgedeki etkisini artırma isteği, bu konunun karmaşıklığını arttırmaktadır.” dedi.

Ermenistan’ın tarih algısı değişiyor mu?

Ermenistan’ın yıllarca düşman olarak betimlenen ülkelerle düğüme dönüşen ilişkilerini çözmek için çözülmeyen düğümü kendi makasıyla kesmeyi hedefleyebileceğine dikkat çeken Öztürk; “Paşinyan’ın, ‘Büyük Felaket’ ifadesini kullanarak soykırımı tanımlamaktan kaçınması, Ermenistan'ın tarih algısının bir parçasıdır. Bu tarih algısı, Ermenistan’ın ulusal kimliğini güçlendirirken, aynı zamanda diğer ülkelerle ilişkilerini de şekillendirebilir. Politik psikoloji açısından Ermenistan kuruluşundan bu yana varlığını genel itibariyle yaşadığını iddia ettiği mağduriyetlere dayandırmakta ve uluslararası kamuoyunun dikkatini ve desteğini bu şekilde çekmeye çalışmaktadır. Lakin Paşinyan’ın son açıklamalarından da anlıyoruz ki değişen dengeler yüzünden geçmişte fazlaca kullandıkları mağduriyet içeren politikalarını rafa kaldırmayı ve yıllarca düşman olarak betimlenen ülkelerle düğüme dönüşen ilişkileri çözmek konusunda çözülmeyen düğümü kendi makasıyla kesmeyi hedeflemeye çalıştığı iddia edilebilir.” ifadelerini kullandı.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)