Yaşlılığın İlerlemesinde Gerotransandansa Ulaşmak…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.44669

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Doktora Programı Öğr. Gör. Uzman Psikolog İdil Arasan Doğan, Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında yaşlılarla bir araya geldi. Kadıköy Belediyesi Alzheimer Merkezinin Kozyatağı Kültür Merkezinde düzenlediği "Birlikte Yaş Alıyoruz" seminerinde Doğan, yaşlılığın ilerlemesine dikkat çekerek “Gerotransandans” kavramına vurgu yaptı.  

Yaşlıların farkındalığına dikkat çekildi… 

"İyi Yaş Almada Üçlü Mekanizma; Psikolojik, Bilişsel ve Sosyal İşlevler" başlığında sunum gerçekleştiren Doğan, yaşlılığın kadınlaşması, gençleşmesi, tekilleşmesi, meslekten arındırılması ve ilerlemesine ilişkin farkındalık oluşturmak üzere paylaşımlarda bulundu.

Gerotransandans: "Olumlu deneyim, duyuların ötesini hissetmek ve aşmışlık…"

Uzman Psikolog İdil Arasan Doğan, özellikle yaşlılığın ilerlemesine dikkat çekerek “Gerotransandans” kavramına değindi. İleri yaşlarda "olumlu deneyim, duyuların ötesini hissetmek ve aşmışlık" olarak ifade edilen bu kavram katılımcılar tarafından ilgiyle dinlenerek, yaşlı bireyler tarafından yorumlarla desteklendi. 

Çeşitli bilgilendirmeler yapıldı

Seminerde ayrıca demans hastalıklarında korunma yöntemleri, dil ve konuşma bozuklukları, polifarmasi ve fizyoterapi yaklaşımlarında da bilgilendirmeler yapıldı. 

Etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getiren katılımcılar kendilerine yönelik yapılacak etkinliklerde yer almak istediklerini, bu etkinliklerin artırılması talebinde bulundu.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)