Ameliyathane bir ekip işidir…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43636

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Ameliyathane Teknikerliği Nedir?’ başlığında bir etkinlik gerçekleştirildi. Çevrimiçi düzenlenen etkinliğe konuk olarak Ameliyathane Teknikeri Yasin Altın ve Üsküdar Üniversitesi SHMYO Ameliyathane Hizmetleri Programı Öğr. Gör. Nelis Bosnalı katıldı. Etkinlikte mesleğe dair önemli ve bilinmesi gereken konular ele alındı.

“Ameliyata girmeden de öğrenebileceğiniz birçok şey var”

Ameliyathane Teknikeri Yasin Altın, mesleğe ve staja başlayacak olanlara tavsiyelerde bulundu. Yasin Altın; “Staj yapacak olan kişilere tavsiyem bu alana dair birçok şeyi öğrenmeye çalışın. En azından malzeme açmayı, yıkanmayı, eldiveninizi kendiniz giymeyi yani az çok sterilizasyona hakim olun. Mezun olup kamu ya da özel sektörde işe başladıktan sonra oradaki her insan sizin ne yapabilip yapamayacağınıza bakacaktır. Ameliyata girmeden de öğrenebileceğiniz birçok şey var. Öncelikle çok iyi sirküle ameliyathane teknikeri olun ki bunu ameliyathane teknikerliğine de yansıtabilin. Çünkü sirküle çalışan çok önemli. ‘Ameliyatta ne kullanılacak? Ne açılacak?’ bunların bilinmesi gerekiyor. İlk önce hasta kimliği, ne ameliyat olacağı, herhangi bir hastalığı olup olmadığı ve kimlik doğrulama aşamaları ameliyata girmeden önce çok önemli. Bundan dolayı gözden kaçırılan hiçbir şey olmamalı. Hasta izolasyon ya da hepatit hasta olabilir. Bu yüzden ekibi bilgilendirmek önemli.” şeklinde konuştu.

“Ameliyathane bir ekip işidir”

Ameliyathanenin kimlerden oluştuğuna ve bu kişilerin görevlerine değinen Altın; “Ameliyathane bir ekip işidir. Cerrah, anestezi doktoru, anestezi teknikeri, ameliyata giren hemşire, sirküle hemşire ve oda personelinden oluşuyor. Bunlar hasta odaya girdikten sonra hastanın güvenliğinden sorumlu olan kişilerdir. Herkesin ayrı görevleri var. Örneğin hastaya pozisyon verilecek, burada anestezinin pozisyon verileceğini oda personeline söylemesi gerekiyor. Anestezi açısından bir sıkıntı oluşmaması için personel, ‘İyi mi? Yeterli mi’ şeklinde yüksek sesle söylemek zorundadır. Ameliyathane kapısından hasta girdiği anda güvenliği çok önemlidir.” dedi.

“Sürekli öğrenip aynı zamanda da mesleği sevmek lazım”

Mesleğin ve alanın niteliklerinden bahseden Üsküdar Üniversitesi SHMYO Ameliyathane Hizmetleri Programı Öğr. Gör. Nelis Bosnalı; “Ameliyathane teknikerliği sabır, emek ve özveri isteyen bir meslek. Cerrahi aletleri derste işlediğimiz zaman bu işin ucu bucağı yok, engin bir okyanus gibi. 12 ameliyathane tecrübem olmasına rağmen göz ameliyathanesini bilmiyorum, bu iş ve bu alan böyledir. Her gün bir şey öğrenirsiniz, ‘Ben bunu öğrendim, yeterli artık.’ diyemezsiniz. 5 yıldır akademide olmama rağmen yeni teknolojik aletler, mikroskobik aletler, robotik cerrahi gibi birçok şey üretildi. O yüzden sürekli öğrenip aynı zamanda da mesleği sevmek lazım.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik soru cevap yapılmasını ardından sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)